ЄС готує план дій, якщо ситуація навколо Ірландії загостриться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС готує план дій, якщо ситуація навколо Ірландії загостриться

Казна та Політика
503
Представники Європейського Союзу обговорювали на вихідних план надання фінансової допомоги Ірландії, проте Дублін чинить опір тиску і не хоче приймати допомогу ЄС, повідомляють світові ЗМІ.
Реакція ринку облігацій в понеділок стане черговим тестом для Ірландії, і офіційні особи ЄС готують надзвичайний план на випадок, якщо ринки підуть різко проти Дубліна, пише The New York Times.
Обговорення за участю міністрів ЄС і високопоставлених офіційних осіб продовжилося у неділю, пише газета із посиланням на свої джерела. Проте за станом на вечір неділі жодної офіційної телефонної конференції міністрів фінансів єврозони призначено не було.
Офіційні особи говорять, що Дублін не направляв офіційного запиту на отримання допомоги, а без цього така допомога не може бути схвалена і надана.
Ірландія категорично і постійно спростовує, що веде якісь переговори про допомогу, і наполягає, що їй не знадобляться гроші для погашення облігацій аж до червня.
Німеччина також категорично спростувала, що чинить тиск на Ірландію, повідомляє Financial Times.
Однак європейські офіційні особи в особистих бесідах підштовхують Дублін до того, аби відкласти убік розмови про національну гордість і швидко вирішити питання про допомогу, аби уникнути повторення грецького багатоактного сценарію, під час якого Греція виявилася на межі банкрутства, а євро на межі знищення, пише The Wall Street Journal.
Багато інвесторів, не дивлячись на спростування, як і раніше чекають, що у результаті Ірландія буде змушена скористатися допомогою ЄС, оскільки нинішній рівень прибутковості держоблігацій країни нежиттєздатний.
Лідери провідних європейських держав, включаючи Великобританію, Німеччину і Францію, випустили спеціальну заяву, за якою до 2013 року не мінятимуться умови звернення європейських держоблігацій. У спільній заяві говориться, що, не дивлячись на дискусії усередині ЄС, "це не відноситься до існуючих боргових зобов'язань".
Раніше Франція та Німеччина запропонували, аби умовою надання надзвичайної допомоги країнам із спеціального фонду (European Financial Stability Facility), об'єм якого складає декілька сот мільярдів євро, була реструктуризація їх облігацій, аби приватні інвестори несли свою частину витрат на фінансування операцій по порятунку окремих країн.
До цього стурбованість борговою кризою Ірландії призвела до різкого зростання прибутковості її держоблігацій, стрибка кредитних дефолтних свопів і ослаблення євро відносно більшості світових валют. До кінця дня прибутковість, проте, знизилася, а євро зміцнився на тлі заспокійливих заяв лідерів ЄС. Прибутковість 10-річних держпаперів Ірландії впала до 8,3% з приблизно 8,9% в четвер.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас