Тимошенко просить МВФ подумати, на що український уряд може витратити міжнародні кредити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко просить МВФ подумати, на що український уряд може витратити міжнародні кредити

342
Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко переконана, що Міжнародний валютний фонд (МВФ) перед ухваленням рішення про надання Україні кредитних ресурсів повинен ретельно вивчити ситуацію, пов'язану із виконанням Україною рішення Стокгольмського арбітражу про сплату компенсації компанії "Росукренерго" за 11 мільярдів кубометрів природного газу.
"Для того, аби продовжувати з Україною співпрацю, яка дійсна Україні дуже потрібна, мені здається, потрібно ретельно розібратися з тією операцією і зробити висновки відносно того, що це за гроші і як вони використовуватимуться Україною", - сказала Тимошенко під час зустрічі з керівником місії МВФ Таносом Арванітісом у Києві.
Лідер партії "Батьківщина" нагадала, що йдеться про 11 мільярдів кубічних метрів природного газу, які були сплачені Україною російському ВАТ "Газпром", а тепер за рішенням Стокгольмського суду за сприяння нової української влади мають бути повернені компанії "Росукренерго".
"Я дуже добре знаю, в якому важкому фінансовому становищі знаходяться всі країни світу після світової фінансової кризи і як важко кожній країні виділяти спеціальні фінансові ресурси для Міжнародного валютного фонду. Ці гроші забираються у платників податків кожній країни-донора, і коли потім ці гроші потрапляють до України і можуть бути використані на оплату недостатньо прозорої операції з "Росукренерго" - це буде несправедливо не лише відносно України, але і до всіх країн-донорів МВФ", - вважає вона.
За словами Тимошенко, виконання рішення Стокгольмського арбітражу є проблемою не лише України. "Ця проблема пов'язана із балансом НАК "Нафтогаз України", з можливим банкрутством цієї компанії і, як наслідок, - нестабільністю виконання функцій, які здійснює компанія НАК "Нафтогаз" по транспортуванню російського газу в Європейський Союз", - додала вона.
Разом з тим лідер партії "Батьківщина" підкреслила, що українська опозиція підтримує співпрацю України з Міжнародним валютним фондом. "Ми підтримуємо співпрацю України з МВФ, ми будемо всіма силами сприяти такій співпраці і хотіли б, аби це так само підштовхнуло проведення в Україні справжніх реформ", - резюмувала Тимошенко.
Місія МВФ під керівництвом Таноса Арванітіса знаходиться в Україні для перегляду програми співпраці із кредиту stand-by, схваленої в липні 2010 року. Програма співпраці передбачає виділення Україні кредиту на суму 15,15 мільярдів доларів. Термін дії програми складає 2,5 років. Відразу після схвалення програми співпраці Україна отримала перший транш нового кредиту МВФ у розмірі 1,89 мільярдів доларів. Другий транш кредиту очікується в грудні, проте для цього необхідно виконати всі параметри програми співпраці з МВФ.
Нагадаємо, на сьогоднішній день вже дві судові інстанції України підтвердили правомірність вирішення Арбітражного інституту Торговельної палати міста Стокгольма від 8 червня 2010 року, відповідно до якого НАК "Нафтогаз України" зобов'язана повернути компанії "РосУкрЕнерго" 12,1 мільярда кубометрів природного газу. Для завершення процедури імплементації рішення Арбітражного інституту Торговельної палати міста Стокгольма необхідне останнє рішення - Верховного суду України.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас