У київській мерії "загубились" картини відомого українського художника — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У київській мерії "загубились" картини відомого українського художника

Казна та Політика
393
У Київській мерії "загубились" чотири картини відомого українського художника Сергія Шишка. Середня вартість однієї роботи - 50 тисяч доларів, але може досягати і 100 тисяч доларів.
Про це пише газета "Сегодня" із посиланням на Музей історії Києва і дані аукціону "Корнер".
За інформацією видання, Музей історії Києва, у фондах якого зберігалися ці картини, передав 6 робіт для прикраси кабінетів команди Леоніда Черновецького - відразу після виборів 2006 року. Проте нещодавно, коли співробітники Музею проводили інвентаризацію, їх на місці не виявилося".
"Я сама пішла по кабінетах чиновників шукати картини. На мене топали ногами, кричали, мовляв, як ви смієте уриватися до кабінетів. А що робити, якщо вони переносили картини із кабінету у кабінет і ніде не фіксували це! Але із шести цінних картин я виявила лише дві - в кабінетах Олеся Довгого, автора Хвостова. Довгий їх вже повернув музею. Останні чотири відомі художники Сергій Шишка я так і не знайшла. Серед них картини "Міст через Дніпро" і "На схилах Дніпра", - розповіла головна хранителька Музею історії Києва Людмила Сургай.
Як пише газета, кілька років тому сама команда Черновецького перевіряла цей музей і виявила зникнення 111 полотен на загальну суму в декілька мільйонів доларів. Тоді в цьому звинувачували попередню владу в особі Олександра Омельченка і співробітників музею, які не ведуть нормальний облік своїх експонатів, сидячи на валізах (у них вже декілька років немає свого приміщення). Правда, в стінах мерії нібито загубилося лише 8 картин все того ж Шишка (останні були в інших держустановах або просто зникли). "Таким чином у КМДА зникло 12 дорогих робіт Шишко", - запевняє Сургай.
Перевірка міліції показала, за словами начальника ЦОС МВД в Києві Володимира Поліщука, що крадіжки в мерії або музеї не було. "Просто картини переносились із поверху на поверх, з одного відділу в іншій, в результаті - вони загубилися", - сказав він. З цих 111 картин 54 вже знайдено. Невеликі картини виявилися на дні одного з ящиків, прикриті газетою.
Сургай думає, що більшість картин могли загубитися при переїзді: "Аби точно визначити, скільки картин загублено, потрібно розпакувати всі ящики, які в декілька поверхів складені в приміщеннях Українського дому. Такої можливості немає, музей на валізах. Навіть охорони немає! Картини могли загубитися через плутанину із приміщеннями".
Серед робіт, які загубились - роботи відомих майстрів українського живопису. Середня вартість однієї картини - 30-50 тис. дол.
Картини Сергія Шишка"Вечір", "Літо", "Відлига", "Осінь", "Порожнистий міст", "Дніпро навесні", "Міст Метро" "На схилах Дніпра". Ринкова вартість кожній в середньому 50 тис. дол. (залежить від розміру).
Картини Людмили Морозової: "Богородиця, Диво. Радій і нам Україну бережи", "Містечко Ашафенбург", "Зруйнований Вюрцбург". Ринкова вартість кожної в середньому 7 тис. дол.
Картини Федора Коновалюка: "Шулявка. Софіївська Борщагівка", "Новий Ботанічний сад. Видубичі", "Вид на Оболонь, Вишгород, Куренівку", "Поштова площа". Ринкова вартість кожної в середньому 20 тис. дол.
Картини Григорія Світлицького: "Хатина, освітлена сонцем", "Бишевський маєток Сахарова", "Жінка із собачкою". Ринкова вартість кожної в середньому 20 тис. дол., повідомляє "Сегодня" із посиланням на Музей історії Києва і дані аукціону "Корнер".
Нинішні співробітники мерії ситуацію не коментують. "Звідки ми знаємо про якісь картини?!", - сказали газеті в прес-службі.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас