На Суперземлях може існувати життя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На Суперземлях може існувати життя

142
Суперземлі можуть зберігати рідке металеве ядро і, відповідно магнітне поле, яке необхідне для захисту потенційних живих істот від радіації. До цих пір вважалося, що ядро Суперземель тверде і вони не володіють магнітосферою.
Препринт статті дослідників доступний на сайті arXiv.org, а коротко про роботу пише New Scientist.
Суперземлі - це планети важчі за Землю, але набагато легші газових гігантів. До цього часу більшість дослідників вважали, що в Суперземель не зберігається рідке ядро - через високий тиск у центрі таких планет металева "серцевина" знаходиться у твердому стані. Планети без рідкого металевого ядра не мають магнітного поля - вважається, що воно створюється завдяки струмам у рідкій частині ядра, яка несе електричні заряди.
Автори нової роботи провели розрахунки, які показують, що Суперземлі можуть зберігати ядро рідким, - через високу температуру в надрах планет метал плавиться. Таким чином, цей тип небесних тіл може бути придатним для існування живих істот.
Нещодавно астрономи оголосили про виявлення за межами Сонячної системи планети, яка окрім магнітного поля володіє ще низкою характеристик, що дозволяють підтримувати на ній життя. Проте за два тижні після появи повідомлення про цю планету під назвою Gliese 581g інший колектив дослідників заявив, що йому не вдалося підтвердити їх існування.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас