Єврокомісія пропонує посилити правила роботи рейтингових агентств — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія пропонує посилити правила роботи рейтингових агентств

163
Єврокомісія закликала посилити нагляд за рейтинговими агентствами і зробити їх роботу більш прозорою. У доповіді чиновники ЄС запропонували агентствам повідомляти країни про виставлені суверенні рейтинги за три дні до їх офіційної публікації. Єврокомісія також наполягає на тому, щоб країни не платили за свої рейтинги і могли безкоштовно отримувати докладні доповіді з обґрунтуваннями виставлених оцінок.
Провідні рейтингові агентства Moody's, Fitch і Standard & Poor's вже неодноразово піддавалися критиці за їх роль у світовій фінансовій кризі. Тепер Єврокомісія має намір зробити низку конкретних кроків, щоб зробити роботу агентств більш прозорою і посилити конкуренцію між ними. Зокрема, чиновники хочуть зобов'язати агентства попереджати країни про виставлені рейтинги за три робочі дні до їх публікації. Зараз в урядів є лише 12 годин, щоб вказати укладачам на можливі помилки в доповіді.
Єврокомісія також пропонує зробити послуги агентств безкоштовними для країн ЄС. Крім того, для посилення прозорості в роботі агентств їм пропонується безкоштовно надавати державам докладні доповіді про суверенні рейтинги. Зараз агентства зобов'язані тільки випускати прес-релізи або короткі повідомлення з ключовими моментами виставлених оцінок.
Рейтинги повинні переглядатися частіше - не раз на рік, як це відбувається в даний час, а раз на шість місяців, упевнені чиновники. Агентства вже багато разів отримували закиди про те, що вони занадто повільно реагують на погіршення фінансового становища тієї чи іншої країни. "Ясно, що суверенні рейтинги відіграють вирішальну роль для оцінки країн, бо їх пониження має безпосередній ефект: запозичення обходяться країні дорожче", - йдеться в доповіді.
Ще одна ідея Єврокомісії - можливість для інвестора подати до суду на агентство, яке виставило хибну оцінку. Створення режиму громадянської відповідальності "поліпшить правову визначеність для інвесторів" і "створить превентивний дисциплінуючий вплив на кредитні рейтингові агентства", відзначається в доповіді.
Для посилення конкуренції між агентствами єврокомісари пропонують вивести на цей ринок нових гравців. Поки, проте, неясно, хто ще крім існуючих установ зможе зайнятися виставленням кредитних оцінок. Одна з ідей комісії - створення спеціального незалежного агентства для виставлення суверенних рейтингів. Можливо, ця функція буде передана Європейському центробанку або національним центробанкам країн-членів ЄС.
Рекомендації, висловлені в п'ятничній доповіді, носять консультативний характер і будуть обговорюватися ще протягом як мінімум двох місяців. Остаточні рішення будуть прийняті не раніше наступного року.
Це вже не перші кроки з посилення контролю над агентствами. Так, в червні ЄК запропонувала поставити ці установи під безпосередній контроль загальноєвропейського органу нагляду. Поки що ця пропозиція перебуває на стадії обговорення в Європарламенті. Крім того, в грудні наберуть чинності нові правила, згідно з якими агентствам доведеться більш ретельно стежити за якістю рейтингів, публікувати моделі і методологію виставлення оцінок, а також відмовитися від консультування.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас