Викрито співробітників митниці, які контролювали схему стягування хабарів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Викрито співробітників митниці, які контролювали схему стягування хабарів

Кримінал
1745
Співробітниками Служби безпеки України та Генеральної прокуратури України припинена злочинна схема стягнення хабарів з фізичних та юридичних осіб за безперешкодне оформлення імпортованих товарів у зоні діяльності Дніпропетровської митниці. Про це повідомили в прес-центрі СБУ.
У результаті спецоперації в м. Кривий Ріг затриманий один із заступників начальника Дніпропетровської митниці, а також троє його спільників - працівників керівної ланки митного поста "Кривий Ріг".
Зловмисники були затримані на місці злочину при отриманні хабара в 65 тисяч гривень. Після затримання у підозрюваних вилучили речові докази - пачки з міченими банкнотами номіналом у 100 і 500 гривень. Крім того, під час обшуку службового кабінету одного із затриманих митників знайдено ще 180 тисяч гривень готівкою і "бухгалтерія" - ділові записи про суми і фірми, які сплачували гроші за безперешкодне оформлення вантажів.
Схема вимагання і стягування хабарів полягала в тому, що, зловживаючи службовим становищем, посадовці затягували або під надуманими приводами не проводили оформлення вантажів, що імпортуються через митні пости. Для безперешкодного оформлення товарів суб'єктам зовнішньоекономічної діяльності рекомендували звернутися до "експерта" - одного з митних брокерів. Фактично цей посередник, за попередньою змовою з відповідальними чиновниками, пояснював бізнесменам, що окрім офіційних платежів, необхідно платити хабарі з кожної одиниці транспорту.
Стосовно затриманих чиновників Дніпропетровської митниці та митного брокера Генеральною прокуратурою України порушено кримінальні справи за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 368 Кримінального кодексу України (отримання хабара у великому розмірі або службовою особою, яка займає відповідальне становище, або за попередньою змовою групою осіб). Відповідна стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном від п'яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на термін до трьох років та з конфіскацією майна. Зловмисники під вартою доставлені в м. Київ.
Усього в 2010 році в результаті заходів СБУ, спрямованих на викриття і припинення корупційних механізмів у державних органах, порушено 53 кримінальні справи стосовно співробітників митниці, які вчинили злочини у сфері службової діяльності, у тому числі 16 пов'язаних з фактами вимагання та отримання хабарів.
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас