Алкогольні компанії звернулися до Януковича з закликом врегулювати ситуацію в галузі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Алкогольні компанії звернулися до Януковича з закликом врегулювати ситуацію в галузі

1991
Виробники лікеро-горілчаної продукції звернулися з відкритим листом до президента України Віктора Януковича і прем'єр-міністра Миколи Азарова з закликом вжити заходів з врегулювання ситуації, що склалася в алкогольній галузі.
"Для підприємств-виробників алкогольної продукції настали тяжкі часи. В даний час є низка чинників, які зумовлюють руйнування вітчизняної спиртової та лікеро-горілчаної галузей, призводять до зменшення обсягів виробництва, конкурентоспроможності на зовнішніх ринках, різкого скорочення надходжень до державного бюджету" , - йдеться в листі, який опубліковано у деяких ЗМІ.
Як повідомляється, компанії-виробники алкогольної продукції, зокрема, заявляють, що державне підприємство Укрспирт, монополіст на ринку спирту, в черговий раз підвищило ціни на свою продукцію на 40% - до 11 грн за декалітр (дал), в той час як, за їхніми власними даними, собівартість виробництва спирту становить 89 грн/дал, тому він повинен продаватися виробником алкоголю за ціною 99 грн/дал.
Крім цього, у відкритому листі також йдеться, що вартість спирту, що продає на експорт ДП Укрспирт, нижча, ніж на внутрішньому ринку. Також, українські компанії-виробники алкоголю стверджують, що Укрспирт бере комісію за відвантаження спирту в розмірі 15%.
Крім того, у своєму листі автори повідомляють, що алкогольні компанії зазнають значних фінансових витрат на купівлю товарно-транспортних накладних (ТТН), які мають статус документів суворої звітності.
"Державне підприємство Торговий дім Етанол, який є монопольним продавцем ТТН, постійно економічно необґрунтовано підвищує вартість бланків ТТН, собівартість виробництва яких незначна", - відзначають автори в листі.
Так, українські лікеро-горілчані підприємства вважають, що ТТН на переміщення спирту необхідно вилучити з переліку документів суворої звітності.
У той же час, в листі йдеться, що в даний час лобіюється питання про введення нових захисних елементів і збільшення вартості акцизних марок у кілька разів.
"Це не вплине на боротьбу з тіньовим ринком, але призведе до чергового стрибка цін", - зазначають автори листа і додають, що через подорожчання лікеро-горілчаної продукції в Україні в даний час спостерігається скорочення її виробництва.
Так, автори листа вважають за необхідне провести нараду керівництва країни за участю представників алкогольної галузі для вирішення проблем.
Як стало відомо, лист Президенту і прем'єр-міністру підписали асоціація Укргорілка, ТОВ Лікеро-горілчаний завод Прайм, ТОВ Національна горілчана компанія, ТОВ Кримська горілчана компанія, ТОВ Золотоношський лікеро-горілчаний завод Златогор, ЗАТ Кременчуцький лікеро-горілчаний завод.
Нагадаємо, як повідомлялося 4 жовтня, міністерство економіки України, очолюване Василем Цушком, запропонувало підвищити мінімальні оптові і роздрібні ціни на горілку - на 14,1%, коньяк - на 12,7-15,8%, вина - на третину та ввести на шампанське.
Згідно з проектом постанови Кабінету міністрів, мінімальні оптово-відпускні ціни на горілку і лікеро-горілчані вироби будуть підвищені з чинних 68 грн/літр 100%-го спирту до 77,65 грн/літр 100%-го спирту, роздрібна - з 89,8 грн/літр 100%-го спирту до 102,5 грн/літр 100%-ного спирту.
Як з'ясували ЗМІ, в міністерстві економіки сподіваються, що підвищення мінімальних цін на алкоголь дозволить скоротити обсяг тіньового ринку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас