Точка зору: У 2012 році відбудеться значний обвал курсу гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: У 2012 році відбудеться значний обвал курсу гривні

Валюта
15673
Держава повинна відмовитися від погашення внутрішнього боргу, погашення зовнішнього боргу, або ж піде на технічне, кратне зниження курсу гривні. Про це розповів екс-міністр економіки України Володимир Лановий.
За його словами, зараз державні фінанси і грошова одиниця України не забезпечуються відповідними надходженнями ресурсу. "Для гривні ресурсом є іноземна валюта, а для державних фінансів ресурсом є податки та інші платежі до бюджету", - сказав В.Лановий. Він зазначив, що сьогоднішня ситуація виглядає так, що "уряд витрачає значно більше грошей через бюджет".
"Цього року ми взяли запозичень на 90 мільярдів гривень лише за 9 місяців, а ми знаємо, що в десятому місяці уряд узяв ще позики на 6 мільярдів для "Нафтогазу". До речі, вихід з кризи, пов'язаний зі збільшенням споживання людьми, в наших реаліях забезпечується за рахунок зростання імпорту. Тобто, така незабезпеченість видатків держави доходами і ресурсами простежується і зростає. Валютні надходження за рахунок експорту також відстають від потреб імпорту, і уряд згладжує ці диспропорції за рахунок міжнародних і внутрішніх кредитів", - розповів екс-міністр.
За словами В.Ланового, весь час жити в борг і забезпечувати бюджет тільки у борг - це лише тимчасова стабільність. "А от далі, через деякий час, ми побачимо, що жити в борг не можна. 2012 вважаю критичним у цьому питанні, тому що на 2011 рік є валюта Міжнародного валютного фонду. Там буде приблизно 10 мільярдів гривень, які покриють дефіцит. Але така штучна підтримка курсу призведе до того, що через рік він провалиться значно більше, ніж зараз, коли він (курс. - Ред.) міг би поступово девальвувати відповідно до тенденцій валютно-платіжного балансу", - підкреслив доктор економічних наук.
"Ступінь тяжкості через два роки залежить від того, звідки захочуть взяти нові кредити, це по-перше, а по друге - від яких зобов'язань держава відмовиться. Тобто держава повинна відмовитися від погашення внутрішнього боргу, погашення зовнішнього боргу, або ж піде на технічне, кратне зниження курсу, як це було в 2008 році. І це призведе до провалу доходів і заробітних плат громадян", - підкреслив В.Лановий.
Влада і уряд будуть діяти так, як буде визначено з точки зору мінімальних політичних втрат, підсумував він.
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас