НБУ: Інфляційні очікування збільшили вартість кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Інфляційні очікування збільшили вартість кредитів

Казна та Політика
588
За даними огляду Національного банку України , збільшення інфляційних очікувань призвело до зростання середньозваженої вартості кредитів у національній валюті в жовтні з 13,0% до 13,1%.
Разом з тим інфляційні ризики не позначилися на динаміці вартості депозитів, середньозважене значення якої в національній валюті в жовтні зменшилася до 7,7% (у вересні - 8,1%). На міжбанківському кредитному ринку середньозважена вартість коштів у жовтні знизилась до 2,3% (із кредитів овернайт - до 1,6%) порівняно із 2,5% (із кредитів овернайт - 1,9%) у вересні, говориться в огляді регулятора.
На динаміці вартості депозитів позначилось зменшення зацікавленості банків у залученні додаткових коштів в умовах повільного зростання попиту на кредити. У жовтні обсяг кредитних вкладень збільшився на 0,7% (з початку року - на 1,1%) - до 725,2 млрд. грн. "Збільшення залишків кредитних вкладень в жовтні сталося за рахунок позик юридичним особам - на 1,2% за рахунок зростання залишків із кредитів як у національній, так і в іноземній валюті", - пояснюють у Нацбанку.
Обсяг кредитів населенню в жовтні зменшився на 0,6%, що сталося за рахунок зменшення на 1,3% позик в іноземній валюті, тоді як кредити в національній валюті збільшилися на 1,0%.
Варто зазначити, що попит на кредити з боку юридичних осіб стримувався через наявність у них інших джерел фінансування. Зокрема, вони отримали ліквідні кошти за рахунок істотного поліпшення свого фінансового стану і випуску в серпні Міністерством фінансів України ОВДП для відшкодування прострочених сум податку на додану вартість.
За даними Держкомстата, у вересні споживчі ціни зросли на 2,9%, з початку року - на 7,4%. Народний депутат від БЮТ Андрій Сенченко переконаний, що влада приховує реальні масштаби інфляції і від українців, і від Міжнародного валютного фонду.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас