Медведько заявив про готовність очолити ГПУ на наступні 5 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Медведько заявив про готовність очолити ГПУ на наступні 5 років

Казна та Політика
240
Генеральний прокурор Олександр Медведько готовий очолити Генеральну прокуратуру України (ГПУ) на наступні 5 років. Про це він заявив на прес-конференції в ГПУ, передає кореспондент РБК-Україна.
"Я вважаю, що це питання не до мене, оскільки я не вирішую це питання, це вирішує Президент. Про свої шанси я не говоритиму. Вирішить Президент, що має бути інша особа - я прийму це гідно, і це буде правильне рішення Президента, оскільки я перший в історії незалежної України, хто працював п'ять років на посаді генпрокурора. Тому будь-яке рішення буде об'єктивним і справедливим".
До Медведька на цій посаді працювали 13 генпрокурорів, але 5 років поспіль ніхто не працював.
Говорячи про свою подальшу кар'єру у разі непризначення генпрокурором, Медведько відзначив: "Якщо я не працюватиму, потрібно відпочити. Принаймні, в народні депутати точно не піду".
Відзначимо, 3 листопада закінчується п'ятирічний термін перебування Медведька на посаді генпрокурора. За діючою Конституцією Президент вносить кандидатуру на посаду генпрокурора на затвердження парламенту, а звільнити може достроково без згоди. У редакції Конституції 2004 р. для дострокового звільнення прокурора згода парламенту була обов'язковою.
Нагадаємо також, що в липні минулого року Партія регіонів (ПР) заявляла, що вимагатиме звіту генпрокурора Медведька у справі про отруєння Віктора Ющенка в 2004 р. і не виключає можливості його відставки. У свою чергу в жовтні 2008 р. екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко звинуватила в бездіяльності ГПУ, на що Медведько відповів, що ці звинувачення не відповідають дійсності і є піаром прем'єра. Також в серпні 2008 р. громадський рух "Народна самооборона" звертався до усіх народних депутатів України з вимогою негайно покласти початок збору підписів про включення до порядку денного чергової сесії парламенту питання про довіру до генерального прокурора Медведька. Причиною звернення стала відмова ГПУ в обранні запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою директора Департаменту контролю за виробництвом і обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів Державної податкової адміністрації Ігорю Гончару.
Медведько з 1980 р. по 2002 р. працював в органах прокуратури Донецької і Луганської областей. У липні 2002 р. Медведько став заступником генпрокурора України Святослава Піскуна, звільнивши цю посаду після призначення генпрокурором Геннадія Васильєва. У грудні 2004 р. він знову повернувся на цю посаду, після повернення Піскуна на посаду генпрокурора. У листопаді 2005 р. Медведько став генеральним прокурором України. Це сталося після чергового скандалу зі звільненням Піскуна.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас