Литвицький: Звинувачення у незабезпеченій емісії безпідставні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Звинувачення у незабезпеченій емісії безпідставні

Валюта
531
Звинувачення деяких політиків на адресу Національного банку і уряду в незабезпеченій емісії повністю не відповідають дійсності, заявив керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.
"Основна емісія центрального банку - на покупку валюти і цінних паперів - це забезпечена емісія", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".
Литвицький уточнив, що чиста кредитна емісія з початку 2010 року склала близько 36 млрд грн., тобто майже втричі менше цифри, яку називають деякі політики.
За його словами, за останні три місяці чиста кредитна емісія була негативною, оскільки Національний банк продавав валютні резерви і здійснював операції із мобілізації гривні.
Він уточнив, що основна маса емісії цього року була забезпечена покупкою валюти до резервів Нацбанку, і лише в першому кварталі НБУ придбав облігації внутрішньої держпозики на суму близько 20 млрд грн.
"Потрібно обережніше поводитися з цифрами і не треба фантазувати на вільні політичні теми", - звернувся до політиків з проханням Литвицький.
Він підкреслив, що міцність резервних позицій Нацбанку полягає ще і в тому, що цього року надходження прямих іноземних інвестицій збільшується: чисте сальдо за вісім місяців цього року перевищило $3 млрд в порівнянні з $2,5 млрд за аналогічний період минулого року.
Литвицький звернув особливу увагу на те, що золотовалютні резерви НБУ в гривневому еквіваленті перевищують монетарну масу.
Радник глави НБУ також зазначив, що інфляція цього року не лише далека від рівнів історичних максимумів за історію гривні, але і нижче на 2 в.п. минулого року. "У річному вимірі вона менше в 1,5 рази, ніж рік тому, хоча тоді, в кризу, інфляційного тиску взагалі не повинно було бути", - додав Литвицький.
Як повідомлялося, напередодні лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко, яка очолювала уряд з кінця 2007 року по березень 2010 року, звинуватила уряд та НБУ в емісії нібито 83,6 млрд грн., що призвело до зростання цін на споживчому ринку
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас