Табачник узявся вже і за перелік платних послуг у дитсадках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Табачник узявся вже і за перелік платних послуг у дитсадках

826
Міністр освіти і науки України Дмитро Табачник наказав закладам освіти затвердити перелік платних послуг, "які надаються учбовим закладом або установою освіти, із вказівкою часу, місця, способу і порядку надання кожної послуги, їх вартості і осіб, відповідальних за їх надання". Про це йдеться в наказі Міністерства освіти і науки України №949 від 14 жовтня 2010 року.
За документом, дія наказу поширюється на керівників дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих учбових закладів, закладів післядипломної освіти і підвищення кваліфікації, навчально-методичних та інших установ і закладів системи освіти, які підпорядковуються Міносвіти.
В наказі також міститься вимога розмістити цей перелік "в доступних для замовників місцях".
З документа витікає, що учбові заклади не зможуть вільно розпоряджатися коштами від надання платних послуг - вони будуть зараховані в доходи спеціального фонду державного бюджету, куди до цього моменту прямували, зокрема, гроші, отримані від плати за навчання студентів-контрактників.
Так, документ визначає: "Надходження, отримані за надання платних освітніх та інших послуг, які не передбачені переліком груп власних надходжень бюджетних установ, затвердженим постановою Кабінету міністрів країни від 17 травня 2002 року № 659 "Про затвердження переліку груп власних надходжень бюджетних установ, вимог відносно їх утворення і напрямів використання", до внесення до нього в установленому порядку змін, зараховуються в доходи спеціального фонду державного бюджету як плата за послуги, які надаються бюджетними установами згідно з їх функціональним повноваженням, або як надходження бюджетних установ від господарської і виробничої діяльності, якщо такі кошти отримані в результаті зазначеної діяльності".
Як пояснив ректор Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича Степан Мельничук, "так заведено, що всі кошти, які надходять на рахунок університету, є коштами державного бюджету. Ми ними не можемо розпоряджатися як приватні фірми. Використання якоїсь суми грошей ми погоджуємо із міністерством, розписуємо по бюджету". За словами ректора, "спеціальний фонд державного бюджету - це не ті кошти, що нам міністерство дає, а ті, що університет заробляє сам. Ними ми можемо розпоряджатися трохи вільніше, державними коштами. Наприклад, якщо закінчується рік, і ми не використали державні кошти, їх заберуть до бюджету, а ці залишать нам наступного року. Але так само все повинно погоджуватись із Міносвіти. Я так розумію, що статус коштів від цих платних послуг буде аналогічним наданню платних послуг за навчання".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас