Мінвуглепром: Під приватизацію потраплять всі шахти України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінвуглепром: Під приватизацію потраплять всі шахти України

Фондовий ринок
742
Міністр вугільної промисловості України Юрій Ященко заявив, що під приватизацію потраплять всі шахти України. Про це він заявив на розширеному засіданні колегії Мінвуглепрому, передає кореспондент РБК-Україна.
"Ми наступного року виставимо через Фонд державного майна (ФДМУ) всі шахти, скільки можна приватизувати. Це ви розумієте, як розвідка боєм. Не можна сказати, скільки приватизуємо. Потрібно виставити - подивимось", - сказав він.
На питання про цифру, виручену від приватизації, міністр заявив, що: "Приватизація проходить за ринковим принципом. Ринок вирішить, скільки коштуватиме шахта ... Щоб побудувати шахту на мільйон тонн видобутку на рік, необхідно вкласти близько 2 млрд грн., а він (покупець) вже бере готовий бізнес, всю інфраструктуру родовища ... Шахта повинна коштувати близько мільярда гривень", - сказав Ященко.
За словами міністра, більш масштабно розвернути приватизацію заважає кредитна заборгованість шахт перед ТЕЦ і перед комерційними структурами за гірничошахтне обладнання. "Ми зараз працюємо над цим питанням і у нас є механізми, наприклад, є заборгованість в бюджеті, майже всі не заплатили. Потрібно списати, та і все. І пені і штрафи. Заборгованість перед пенсійним фондом теж була. Не знайшли механізму в держбюджеті, як списати. Заборгованість за електроенергію також можна через держбюджет ліквідувати", - сказав Ященко.
Відзначимо, за даними Мінвуглепрому в Україні за січень-вересень 2010 р. видобуто 55 млн 399 тис. т вугілля, що на 7 млн 484,4 тис. т (на 15,6%) перевищує плановий показник і на 1 млн 888,9 тис. т (на 3,5%) - більше від показника за аналогічний період 2009 р.
Нагадаємо, 28 серпня ц.р. Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні вже відібрано 63 перспективні проекти у сфері реформування вугільної галузі на загальну суму близько 50 млрд грн. Також Президент констатував, що негативні процеси щодо скорочення вуглевидобування вже зупинені. За його словами, в II кварталі 2010 р. державні підприємства збільшили видобуток вугілля порівняно з I кварталом більш ніж на 200 тис. т.
Глава держави підкреслив, що реформування вугільної галузі є для нього одним з пріоритетів. За його словами, йдеться, в першу чергу, про стабілізацію вугільної промисловості, відновлення видобувного потенціалу, підвищення безпеки шахтарської праці, залучення інвестицій. Для подолання проблем в галузі, відзначив Янукович, вже розроблена програма, яка передбачає низку реформаторських напрямів.
В своєму виступі Янукович також підкреслив, що вже цього року з держбюджету на розвиток вугільної галузі буде направлено близько 8 млрд грн. - на модернізацію, реконструкцію існуючих шахт і будівництво нових.
27 серпня ц.р. Ященко заявив, що Міністерство вугільної промисловості України чекає до кінця 2014 р. завершення приватизації інвестиційно привабливих і потенційно привабливих підприємств. "До кінця 2016 р. планується вагоме зниження обсягів державного субсидування на операційні витрати. На той час будуть завершені процеси реструктуризації галузі і здійснені програми соціальної підтримки працівників, які вивільняються з підприємств, що ліквідуються", - сказав міністр.
Ященко також відзначив, що роздержавлення галузі невідкладно вимагає уточнення механізмів державного субсидування підприємств, лібералізації ринку вугільної продукції із застосуванням ринкових механізмів ціноутворення, а також пом'якшення соціальних наслідків реформ, що проводяться.
"Ці напрями стали основою для плану-графіка реформ, який передбачає три етапи. Перший (до кінця 2010 р.) включає розподіл підприємств за категоріями і розробку програми приватизації і підготовку до неї підприємств. Другий етап (до кінця 2012 р.) - це лібералізація ринку вугілля, третій (до кінця 2014 р.) - поетапне зменшення субсидування операційних витрат державних шахт при одночасному збільшенні фінансування реструктуризації шахт і соціальної підтримки працівників, які вивільняються (до 2016 р.)", - сказав міністр.
Відзначимо, що в липні-серпні ц.р. Мінвуглепром здійснював попередній етап розподілу шахт, що перебувають в держвласності, за категоріями і оприлюднив відповідні списки.
За результатами аналізу, 63 шахти віднесено до перспективних і визначено загальну необхідну суму інвестицій - 47,3 млрд грн.
До переліку збиткових вуглевидобувних держпідприємств, які передбачається закрити, увійшли 103 шахти, два шахтоуправління, один вугільний розріз і одне ДП у складі виробничого об'єднання з видобутку бурого вугілля. Кабмін виділив Мінвуглепрому із стабфонду державного бюджету 286 млн грн. для фінансування процесу їх ліквідації, який повинен завершитися вже в поточному році.
Також був опублікований попередній список шахт, що належать до категорії інвестиційно привабливих. Він включає 38 підприємств, рекомендованих до приватизації.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас