Банкір: Російські банки в Україні - політичний інструмент Кремля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкір: Російські банки в Україні - політичний інструмент Кремля

Казна та Політика
1014
Російські фінустанови, що працюють на вітчизняному ринку, представляють політичні інтереси Російської Федерації. Таку думку висловив голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник під час онлайн-конференції "Стратегії іноземних банків в Україні в нинішніх реаліях".
"Російські банки активно заходять до України. Вони хочуть і планують впливати на цей ринок. І це очевидно сьогодні. Стовідсотково, їх рухи - це чітко правильно продумана державна політика нашого сусіда. Чого не можна сказати про дії інших банків (іноземного походження). Їх дії - це може бути більше проба ринку або фіксація на даному ринку, ніж державна стратегія", - відзначив банкір.
На думку Колесника, незважаючи на зростаючу активність українських "дочок" російських банків, витіснити з України західні фінустанови їм не вдасться.
"Я не розділяю цю позицію. Західні банки, що прийшли до України, - достатньо потужні, вони теж мають тут інтереси і будуть їх захищати", - підкреслив банкір.
За його словами, "дочірні" банки західних фінансових груп отримують кредити у своїх власників в середньому під 7,5-8,5% річних. "Такі ставки обумовлені тим, що є міждержавні ризики, які всі "материнські" банки розраховують однаково", - відзначив банкір. При цьому він зробив обмовку, що різні фінустанови в рамках своїх стратегій виходу на ринок можуть надавати своїм "дочкам" і дешевший ресурс, а в деяких випадках (через не зовсім хороший стан справ на "материнському" ринку) - і дорожче.
Як прогнозує Колесник, в 2011 р. українські банки активно випускатимуть єврооблігації. "Дохідність буде трохи вища, ніж в державних цінних паперах", - додав фінансист.
За його прогнозом, в 2011 р. інфляція в Україні складе не менше 10%. "Інфляція рухатиметься вниз, і ми можемо наблизитися до 10-процентного порогу. Але навряд чи його переступимо. Всі говорять, що вона буде нижчою. Я тут трохи більше песимістичний", - відзначив банкір.
Кажучи про курсову динаміку, Колесник не виключив коливання в 10-процентному діапазоні. "Абсолютно не виключаю. І ринок говорить, що вони абсолютно можливі. Більшої волатильності не передбачаю", - констатував банкір.
Оцінюючи в цілому економічну ситуацію в країні, голова правління банку "Форум" констатував, що криза закінчилася. "Сьогодні всім, безумовно, живеться трішки гірше, ніж було до кризи. Але точно зрозуміло, що криза минула. Ми чітко розуміємо свою стратегію і утішно буде чути всім, що сьогодні ми вже говоримо про істотне зростання в 2011 р.", - резюмував банкір.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас