Долар готується до "стрибка" до 12 гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар готується до "стрибка" до 12 гривень

Валюта
32083
Найближчим часом долар може зрости до 10-12 грн. Такий невтішний прогноз зробив директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін в інтерв'ю ІМК.
"Звичайно, хотілося, щоб все залишалося на такому рівні, на якому є зараз, але я не відкидаю, що він підскочить до 10 або 12 грн. Для цього є всі передумови", - відзначив він.
Передумови, на думку експерта, полягають перш за все в тому, що Національний банк на сьогоднішній день надрукував "десятки мільярдів доларів - готівковими і безготівковими гривнями". У зв'язку з цим збільшена грошова маса в обігу.
"По-друге - те, що Нацбанк говорив, що у нього був збільшений золотовалютний запас до 30 млрд дол. Це ж не завдяки хорошій роботі внутрішньої економіки і якихось довгострокових інвестицій в Україні. Це тому що надходили так звані гроші від різних корпоративних зовнішніх запозичень, які робили наші корпорації. Це так звані короткострокові гроші. Вони приходять в Україну у валюті, через міжбанк конвертуються в гривню, НБУ викупляє валюту і взамін віддає гривню. Отже, таким чином Нацбанк збільшив масу гривні в обігу, а це означає, що в Нацбанку реальні золотовалютні запаси не збільшилися. Тим більше, треба пам'ятати, що мільярди доларів, які сидять в золотовалютних запасах НБУ, - це кредити МВФ, які дали як для колишнього уряду, так і для нинішнього. Плюс там сидить кредит, який дав російський банк ВТБ і який треба буде повертати", - заявив Олег Соскін.
Крім того, ще однією передумовою для подорожчання американської валюти є продовження випуску облігацій внутрішньої державної позики. Це, на думку експерта, "знову збільшення гривневої маси, яке не підкріплене матеріально-речовим продуктом і золотовалютними запасами".
"Ну і варто нагадати, що у нас негативне сальдо торгівельного балансу, близько 3,5 млрд доларів. Отже, це гроші, яких надійшло значно менше, ніж вийшло з України. Таким чином, є всі передумови говорити про девальвацію гривні. Плюс, скажімо, на мій погляд, впливають останні непрофесійні призначення в керівництві НБУ, де відбувається кадрове ослаблення", - підсумував Олег Соскін.
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас