Папір не витримав обіцянки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Папір не витримав обіцянки

Казна та Політика
3898
В розпорядженні Комерсант-Україна є проект Податкового кодексу, затверджений урядом в п'ятницю. У ньому містяться критерії відбору підприємств для автоматичного відшкодування ПДВ і передбачені штрафи за подачу необґрунтованих заявок на його повернення. У документі також йдеться про те, що п'ятивідсотковий податок платитимуть всі вкладники банків, а акциз на предмети розкоші - літаки, вертольоти і яхти - з'явиться лише в 2014 році. Народні депутати від Партії регіонів готові проігнорувати нові пропозиції до документа на етапі другого читання в парламенті і обіцяють прийняти Податковий кодекс в його нинішньому вигляді.
Уряд завершив тривалий процес обговорення проекту Податкового кодексу (ПК), в п'ятницю нарешті схваливши документ. Але в суботу і неділю, за словами прем'єр-міністра Миколи Азарова, робоча група продовжувала коректувати "технічні моменти" кодексу. Остаточна версія ПК надійде у Верховну раду лише в понеділок, повідомив журналістам у п'ятницю міністр фінансів Федір Ярошенко.
Обговорення кодексу з представниками галузевих асоціацій проходило за закритими дверима. Пресу допустили лише на протокольну частину, на якій Азаров і Ярошенко ще раз нагадали про грядуще зниження ставки податку на прибуток і ПДВ, про введення відповідальності за невчасне відшкодування податку і про надання преференцій окремим галузям. Загальний фіскальний ефект документа в Мінфіні поки не оцінили, хоча прем'єр-міністр пообіцяв, що прийняття ПК дозволить уряду підвищити зарплати в бюджетній сфері в 1,5 разу.
В розпорядженні Комерсант-Україна є проект кодексу, розглянутий в п'ятницю на засіданні уряду. "Його доопрацьовували до 5 години ранку", - сказав учасник засідання. Окрім відомих новацій, документ містить процедуру автоматичного відшкодування ПДВ і критерії відбору компаній для його отримання. Підприємства, що претендують на нього, повинні, зокрема, мати штат понад 20 осіб, а середня зарплата повинна удвічі перевищувати мінімальну; розбіжності податкового кредиту і зобов'язань не можуть перевищувати 10% від заявленої до відшкодування суми; сама компанія не повинна проходити процедуру банкрутства. За невчасне відшкодування ПДВ фінансово відповідатиме держава, а за необґрунтовані заявки на його відшкодування - бізнес.
Якщо в серпні пропонувався штраф у розмірі 10% від суми неправомірної заявки, то зараз - 25%. При другому і третьому виявленні порушення розмір санкції складе 50-75%. Такі ж штрафи застосовуватимуться при необґрунтовано заявлених збитках.
При доопрацюванні проекту ПК уряд не прислухався до побажань президента Віктора Януковича і залишив податківцям право без попередження проводити контрольні перевірки платників. Крім того, в документі не виявилося вказівки на мінімальний розмір депозиту фізосіб (було обіцяно 200 тис. грн.), з доходу від якого стягуватиметься п'ятивідсотковий податок. При цьому уряд запропонував оподатковувати дисконтний дохід, отриманий власниками облігацій. Обіцяне раніше оподаткування предметів розкоші у вигляді акцизів на літаки, вертольоти і яхти планується ввести лише в 2014 році. Відмовився уряд і від своєї ідеї замінити податок з власників транспортних засобів на додаткову ставку акцизу на бензин. Застосування податковими органами звичайних цін на оподаткування почнеться не раніше 2015 року.
Голова парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов раніше обіцяв, що розгляд ПК в першому читанні відбудеться вже 23 вересня. За словами першого заступника голови фракції Михайла Чечетова, Верховна рада має три місяці, щоб доопрацювати проект кодексу в комітеті з питань податкової і митної політики. Лише після прийняття ПК уряд обіцяє подати до парламенту проект бюджету-2011 на новій податковій базі. "Розгляд кодексу залежатиме від опозиції.
Ми не відкидаємо, що будуть подані тисячі поправок. Якщо вони будуть адекватні, проблем з ними не буде", - відзначає Чечетов. Але його колега по фракції Вадим Колесніченко заявив, що тіло документа залишиться незмінним: "Скільки б поправок не подали, хоч 20 тисяч, документ не зміниться, оскільки він вже пройшов всенародне обговорення".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас