янукович підписав зміни до закону про місцеві вибори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

янукович підписав зміни до закону про місцеві вибори

304
Президент України Віктор Янукович підписав зміни до закону про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів, повідомляється на сайті глави держави.
Верховна Рада проголосувала за цей закон на позачерговій сесії 30 серпня. Автор законопроекту - лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.
Закон, зокрема, розширює можливість участі у виборах всіх, а не лише тих партій, що мають річну реєстрацію на місцях.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин підкреслив, що законопроект Єфремова голосується з пропозицією народного депутата Руслана Князевича (НУ-НС) про те, що у виборах мають право брати участь громадяни, які на день голосування досягли 18-річного віку.
Крім того, за словами спікера, із законопроекту вилучається вимога від кандидатів надавати фотографію 9 х 12, залишивши фотографію 4 х 6, "тому що де сільський депутат візьме фотографію 9 х 12?"
Як наголошується в записці пояснення до законопроекту Єфремова, "виходячи з необхідності приведення закону у відповідність з демократичними міжнародними стандартами" пропонується: "1. Зняти обмеження відносно можливості участі в місцевих виборах місцевих організацій політичних партій, що створені пізніше ніж за 365 днів до дня виборів, і надати всім місцевим організаціям політичних партій висувати своїх кандидатів".
Крім того, пропонується: "2. Змінити принцип формування складу територіальних виборчих комісій. Збільшити склад територіальних виборчих комісій до вісімнадцяти осіб і надати право подавати кандидатури для формування територіальних виборчих комісій не лише місцевим організаціям тих політичних партій, які представлені у Верховній Раді України поточного скликання, а всім місцевим організаціям політичних партій, які зареєстровані в Україні".
О.Єфремов запропонував "визначити чіткий порядок відбору кандидатур до складу територіальних виборчиих комісій, до якого буде включено п'ятнадцять осіб від місцевих організацій політичних партій, які представлені у Верховній Раді України поточного скликання, а також три людини з числа кандидатур, представлених місцевими організаціями політичних партій, які визначатимуться за допомогою жеребкування".
В записці пояснення також наголошується, що "з метою однозначного трактування положень закону всіма суб'єктами виборчого процесу і для вдосконалення його тексту" запропоновано внести до закону інші зміни технічного характеру.
Місцеві вибори відбудуться 31 жовтня. Виборча кампанія має розпочатись 11 вересня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас