Тодійчук: Створення СП "Нафтогазу" та "Газпрому" може суперечити міжнародним зобов'язанням України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тодійчук: Створення СП "Нафтогазу" та "Газпрому" може суперечити міжнародним зобов'язанням України

Енергетика
178
Входження НАК "Нафтогаз України" в спільне підприємство з "Газпромом" може суперечити міжнародним зобов'язанням, узятим на себе Україною. Таку думку висловив президент Київського міжнародного енергетичного клубу "Q-club" Олександр Тодійчук, коментуючи переговори між міністром палива і енергетики України Юрієм Бойком і главою "Газпрому" Олексієм Міллером відносно створення СП.
На думку О.Тодійчука, проводячи переговори з Росією про створення газового СП, Україна зобов'язана пам'ятати про те, що узяла на себе низку зобов'язань перед Міжнародним валютним фондом (МВФ) і Єврокомісією, підписала Брюссельську декларацію.
"Членство в Європейській енергетичній співдружності також передбачає певні правила гри. Хтось повинен зібрати всі ці документи воєдино і проаналізувати, чи не порушить Україна обіцянки, дані своїм партнерам. Нас і так вже майже не розглядають як послідовного гравця на енергетичному ринку Європи", - підкреслив А.Тодійчук.
Говорячи про українсько-російські переговори відносно зниження ціни на газ, О.Тодійчук зазначив, що головне питання полягає в тому, що Україна повинна дати натомість. "Ми прекрасно пам'ятаємо, що і Юлія Тимошенко в 2009 році, так і нинішній уряд в Харкові підписали з Росією договори на абсолютно несиметричних умовах. Україна у результаті опинялася в програші. Якщо, наприклад, Україна віддасть за пару мільярдів доларів свою газотранспортну систему, то, враховуючи нинішню ціну газу, ми отримаємо знижку на декілька років, але де-факто цей газ обійдеться нам дорожче ринкової ціни", - зазначив Тодійчук.
Він також переконаний, що останнім часом в Україні здійснюється послідовна дезинформація населення відносно газових питань. "Навесні цього року нам говорили, що харківські домовленості з газу дозволять ціни для населення не піднімати. Потім нам сказали, що ціна все ж підніметься, але лише 1 серпня поточного року, і більше вона зростати не буде. Проте потім на сайті МВФ ми читаємо, що Україна зобов'язалася підвищити ціни на газ для населення і з 1 квітня 2011 року - ще на 50%", - нагадав експерт.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас