Богдан Данилишин отримав міжнародну популярність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Богдан Данилишин отримав міжнародну популярність

Казна та Політика
789
На сайті Інтерполу з'явилось повідомлення про розшук колишнього міністра економіки Богдана Данилишина. Не дивлячись на те, що Генпрокуратура розслідує справу про зловживання ним владою і службовим становищем, Інтерпол розшукує Данилишина за "шахрайство". Екс-министр внутрішніх справ Юрій Луценко вважає, що шанси на затримання Богдана Данилишина невисокі, і статися це може лише при перетині ним кордону, а його розшук називає "політичною помстою" лідерові опозиції Юлії Тимошенко.
Вчора на офіційному сайті Інтерполу (Міжнародної організації кримінальної поліції) з'явилося повідомлення про оголошення в міжнародний розшук колишнього міністра економіки в уряді Юлії Тимошенко Богдан Данилишина (обіймав посаду з грудня 2007 по березень 2010 року). Він розшукується за "шахрайство", а санкцію на його розшук видав Печерський районний суд Києва. На сайті Інтерполу Данилишину виставлена так звана "червона картка" - система сповіщення, прийнята в організації для розшукуваних злочинців.
Про порушення кримінальної справи за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу ("зловживання владою або службовим становищем") відносно екс-міністра економіки, якого підозрюють в нанесенні збитків державі на 4,5 млн грн., Генеральна прокуратура повідомила 12 серпня. За інформацією ГПУ, Данилишин схвалив здійснення міжнародним аеропортом "Бориспіль" процедури державних закупівель у одного учасника. 11 серпня Печерський райсуд столиці за поданням ГПУ дав згоду на розшук і доставлення Богдана Данилишина на судове засідання для обрання йому запобіжного заходу. Слід зазначити, що розшуком екс-міністра весь цей час займалося Міністерство внутрішніх справ, а його глава Анатолій Могильов заявляв, що пошуки екс-міністра не є для нього першочерговими. "Ми в день оголошуємо в розшук осіб 300 по країні, - сказав він напередодні в інтерв'ю агентству 'Лігабізнесінформ'.- Чесно кажучи, яка посада в розшукуваного була - це досить неважливо. Отже для мене пошуки Данилишина неважливі. Я не вважаю їх якимсь пріоритетом - він такий самий, як і всі, хто оголошений в розшук". Тоді ж Могильов анонсував передачу матеріалів справи Богдана Данилишина до Міжнародної організації кримінальної поліції. "Якщо найближчими днями в нашій країні його не знайдуть, матеріали будуть направлені до Інтерполу", - уточнив міністр.
Колишній глава МВС, лідер опозиційної партії "Народна самооборона" Юрій Луценко вчора заявив Ъ, що Інтерпол не має інших можливостей для розшуку підозрюваних в порушенні закону, окрім як посилення паспортного контролю на кордоні: "Теоретично 'червона картка' Інтерполу означає особливий режим перевірки паспорта при перетині державного кордону. Лише якщо він користуватиметься паспортом з прізвищем і фотографією, вказаними в так званій 'червоній картці' розшуку, він буде затриманий і переданий в поліцію для проведення прокуратурами відповідних країн заходів щодо екстрадиції".
Найбільш активно українські правоохоронні органи розшукували чиновників за допомогою Інтерполу в 2005 році - в перший рік правління президента Віктора Ющенка. Так, за "ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах" в травні 2005 року Інтерпол оголосив в розшук екс-голову Сумської облдержадміністрації Володимира Щербаня (розшук був скасований в листопаді 2006 року). 12 липня того ж року за "зловживання службовим становищем", а також незаконне використання державних автомобілів почався розшук колишнього глави Київської ОДА Анатолія Засухи. У квітні і червні 2005 року в розшук були оголошені колишній керівник Державного управління справами при президентові Ігор Бакай та екс-заступник голови СБУ Володимир Сацюк. Проте в жодному з цих випадків участь Інтерполу не принесла результату.
Юрій Луценко зазначив, що тепер завдяки "червоній картці" поліції всіх 188 країн, що входять до Інтерполу, знатимуть про розшук Данилишина, але це, на його думку, навряд чи призведе до якогось результату. "На практиці украй рідко траплялося, аби національна поліція на вулиці або в готелі затримала людину, що розшукується Інтерполом", - заявив він. В той же час колишній міністр внутрішніх справ вважає, що розшук Данилишина може бути "політичною помстою" Юлії Тимошенко: "Якщо дійсна справа зводиться лише до того, в чому його звинувачують, то це виключно політична помста. Мало того, останні затримання свідчать про те, що від них вимагають одного - дати свідчення на колишнього першого віце-прем'єра і найближчого соратника Юлії Тимошенко - Александра Турчинова".
Нагадаємо, з високопоставлених чиновників періоду прем'єрства Юлії Тимошенко під вартою вже перебувають екс-глава Державної митної служби Анатолій Макаренко, колишній перший заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко, екс-заступник начальника відділу Київської регіональної митниці Тарас Шепітько, а також колишній в.о. міністра оборони Валерій Іващенко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас