"Ъ": "Сіті'ком" у горлі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Сіті'ком" у горлі

Кредит&Депозит
2333
Суд розпочав процедуру банкрутства компанії "Сіті`ком", що володіла однією з найбільших мереж з продажу електроніки City.com, за позовом "Альфа-Банку" - одного з тримачів облігацій, не виплачених компанією. Зараз "Сіті ком" магазинами вже не володіє, мережа була переоформлена на іншу юридичну особу після конфлікту власників компанії - братів Андрія і Володимира Колодюків. Кредитори не виключають, що звернуться до правоохоронних органів для притягнення до відповідальності обох колишніх партнерів по бізнесу.
Справу про банкрутство ТОВ "Сіті`ком" Господарський суд Києва порушив 2 серпня, повідомляється у вчорашньому оголошенні суду в газеті "Урядовий кур'єр".
Розпорядником майна призначений Сергій Кицула. Вимоги кредиторів прийматимуться протягом місяця з дня публікації оголошення.
"Сіти`ком" до початку 2009 років керував мережею гіпермаркетів електроніки City.com. Але зараз магазини переоформлено на іншу юрособу - компанію "Персональна електроніка". У власності "Сіті`ком" залишилось п'ять об'єктів нерухомості загальною площею близько 8 тис. кв. м, уточнив гендиректор "Сіті`ком" Андрій Колодюк. Банкрутство компанії ініційоване у зв'язку з дефолтом, який настав в 2009 році з двох випусків облігацій на суму 50 млн грн. кожен.
Ініціатором банкрутства став один з утримувачів облігацій - Альфа-банк. "На жаль, вже більше року позичальник ухиляється від виконання зобов'язань з викупу власних цінних паперів, - повідомили в прес-службі Альфа-банку.- З метою захисту своїх прав і недопущення виведення активів підприємства, Альфа-банк змушений подати заяву про порушення справи про банкрутство боржника. Якщо під час процедури банкрутства будуть встановлені факти виведення майна, Альфа-банк звертатиметься до правохоронних органів для порушення кримінальної справи".
За словами Андрія Колодюка, він вже оскаржив рішення про порушення справи про банкрутство компанії: "26 серпня ми направили скаргу до Апеляційного суду Києва. Крім того, в Госпсуді Києва ми клопотали про припинення процедури банкрутства компанії, оскільки на сьогодні розслідується дві кримінальні справи за фактом незаконних списань значних фінансових коштів з рахунків 'Сіті`кома'". Андрій Колодюк також повідомив, що з рахунків компанії його колишніми партнерами по бізнесу було списано близько 300 млн грн., яких вистачило для погашення заборгованості компанії.
Володимир Колодюк інформацію про списання коштів спростовує. "У 'Сіті`кома' у власності є об'єкти нерухомості. Я радий, що ініційована процедура банкрутства і ці об'єкти перейдуть до банків, а не іншої сторони конфлікту (Андрія Колодюка)", - заявив він. Корпоративний конфлікт між власниками холдингу Unitrade Group, який ще кілька років тому був однією з найбільших компаній на ринку (обіг у 2007 році - $450 млн), триває з 2008 року. Тоді один з акціонерів компанії - Андрій Колодюк - продав свою частку в групі братові Володимиру Колодюку і Володимиру Добровольському, а потім через суд добився розриву операції, заявивши, що покупці не розплатилися з ним.
До того часу фінансовий стан компанії різко погіршився. У січні минулого року був оголошений дефолт із облігацій "Сіті`ком" на суму 50 млн грн., а в червні 2009 року настав дефолт з другого випуску облігацій на таку ж суму. Володимир Колодюк переоформив практично всі активи на нову юрособу "Персональна електроніка". І Андрій, і Володимир Колодюки порізно пробували домовитися з кредиторами про реструктуризацію боргу "Сіті`ком", але висували, на думку тримачів облігацій, свідомо неприйнятні умови.
"Саме по собі банкрутство 'Сіті'кому' нічого утримувачам облігацій не дасть, активи давно виведені, - говорить директор КУА 'Фінекс-капітал' (є тримачем облігацій 'Сіті`ком') Ігор Когут.- Необхідно або повертати виведені активи у власність 'Сіті`кому', або ініціювати відносно колишніх і нинішніх власників компанії кримінальну справу за фактом доведення компанії до банкрутства". За словами пана Когута, "Фінекс-капитал" найближчим часом зв'яжеться з Альфа-банком і домовиться про подальші спільні дії. Голова правління "УкрСиб Ессет Менеджмент" (також є власником облігацій "Сіті`ком") Максим Купрін повідомив, що компанія має намір висунути кредитні вимоги емітенту. "Наскільки мені відомо, фінансові можливості для погашення заборгованості у них є", - сказав він.
Кредитори "Сіті`кому" сумніваються в реальності корпоративного конфлікту довкола Unitrade Group і підозрюють, що він міг бути сфабрикований з метою невиконання фінансових зобов'язань холдингу. "Не знаю, що повинне було статися між рідними братами, аби вони розпочали публічний конфлікт, - говорить Ігор Когут.- Ціна питання достатня, аби розіграти подібний спектакль перед тримачами облігацій". Але Володимир Колодюк заперечує можливість змови з братом. "На жаль, це не змова. Потрібно бути збоченцем, аби домовитися про таке", - заявив бізнесмен.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас