Гриби-паразити перетворюють мурашок на зомбі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гриби-паразити перетворюють мурашок на зомбі

1495
В Німеччині науковці виявили гриб, який вже протягом 48 мільйонів років паразитує в організмі мурашок-деревоточців. За поведінкою комах, уражених грибом, дослідники спостерігали в околицях Дармштадта. Стаття, присвячена грибу-паразитові, опублікована в науковому журналі Biology Letters, пише британська газета The Guardian.
Як встановили біологи, спори гриба, потрапляючи на тіло мурашки, проростають всередину організму і починають виділяти в нього певні речовини алкалоїдної групи, аби досягти своїх цілей. Уражені паразитом мурашки-зомбі залишають своїх побратимів і поневіряються наодинці до тих пір, поки грибу не приходить час продовжувати розкидати спори у пошуках нових жертв. В останні години життя мурашки залазять на нижній бік листка і там завмирають, чекаючи дозрівання спор.
Як пише InoPressa із посиланням на британське видання, гриб-паразит не може зростати ні високо в кронах дерев, ні на землі. І заражені мурашки змушені гинути на листі між цими двома шарами, де грибу ідеально підходить для розмноження температура і вологість. Коли мурашка вмирає, гриб проростає з голови мурашки, утворює коробочку ізі спорами. Спори потрапляють на землю і там заражають інших мурашок, і життя гриба продовжується. Поки біологам незрозуміло, як саме гриб-паразит не просто вбиває жертву, але спочатку підпорядковує своїм цілям її поведінку.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас