Юристи: Новий закон про судоустрій обмежить доступ українців до судів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юристи: Новий закон про судоустрій обмежить доступ українців до судів

928
У зв'язку з набуттям чинності нового закону "Про судоустрій і статус суддів" доступ рядових українців до судів може бути обмежений. Як повідомили в юридичній фірмі "Ільяшев і Партнери", таку думку висловив юрист компанії Максим Копейчиков в ефірі програми "Про головне" на УТ-1.
Зокрема, за законом, громадянам обмежили можливість оскаржити незаконні, на їх думку, судові рішення у Верховному Суді. Віднині скорочено перелік підстав для перегляду Верховним Судом рішень вищих спеціалізованих судів (господарського, адміністративного, а надалі - цивільного і кримінального), акцентував адвокат.
"По-друге, вищий суд, рішення якого оскаржується, по суті, самостійно вирішує, чи направити скаргу до Верховного Суду. По-третє, виявивши істотні порушення норм матеріального права, Верховний Суд не може прийняти нове рішення. У його компетенції лише направити справу на новий розгляд до суду першої інстанції", - зазначив юрист.
За словами Копейчикова, навряд чи Верховний Суд, позбавлений можливості здійснювати касацію і який втратив велику частину своїх повноважень, "зможе виконувати ті функції, які на нього покладені Конституцією України".
Також законом вносяться істотні зміни до процесуальних кодексів відносно термінів оскарження, порядку ведення судового процесу, подачі і змісту позовів. Таким чином, без допомоги адвоката більшості громадян в нових правових реаліях не обійтися, підкреслив М.Копейчиков.
В той же час юрист зазначив, що прорахувати сьогодні всі ризики, пов'язані з дією цього закону, складно. "Ще невідомо, чи працюватиме закон в тому вигляді, в якому він прийнятий", - констатував він.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас