Вугільний застій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вугільний застій

Енергетика
856
Єнакіївським вуглярам (шахта "Червоний Профінтерн" і "Юний комунар") нарешті погасили тримісячні борги із заробітної плати. Про це повідомило Міністерство вугільної промисловості України. Втім, у профспілці вуглярів впевнені, що питання зарплат ще "винирне" на поверхню до кінця 2010 року. І якщо не вжити запобіжних заходів, то країна може наразитися на міжнародні торговельно-економічні санкції, попереджають експерти.
Проблеми з виплатою зарплатні в галузі спостерігалися ще в квітні 2010 року, розповів голова незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець. Тоді шахтобудівельників, які погрожували страйком, владі вдалося втихомирити 117 мільйонами гривень. Однак зараз уже на черзі працівники шахт, які потрібно закривати, пояснює Волинець.
Крім того, борги з виплати зарплат час від часу виникають і на працюючих шахтах, уточнив він. Хоча точну цифру заборгованості у вугільній галузі голова незалежної профспілки гірників України назвати не зміг.
У той же час проблема своєчасної виплати зарплатні актуальна не лише для шахтарів. Із початку 2010 року загальна сума зарплатних боргів збільшилась на 15% і досягнула 1,8 мільярда гривень, стверджує Волинець. До кінця 2010 року ця цифра, за його підрахунками, зросте ще на 18-20%.
Та, окрім наростання хвилі суспільного невдоволення, уряд може зіткнутися ще й із міжнародною реакцією відповідних працезахисних організацій, переконаний Волинець.
"Україна - єдина держава в усьому світі, звіт якої в 2010 році слухали на Генеральній сесії Міжнародної організації праці (МОП). Це вже п’ятий раз за всю історію нашої незалежності", - уточнив він.
За словами голови незалежної профспілки гірників України, причиною виклику на міжнародний "трудовий килим" стають хронічні проблеми з накопиченням зарплатних боргів, порушення прав профспілок та недотримання міжнародних конвенцій із праці.
"Якщо в 2011 році вшосте заслухають Україну, то цілком можливо, що до неї застосують спеціальний параграф відповідної міжнародної конвенції (за 91 рік існування МОП параграф застосовували тільки п’ять разів, зокрема, двічі до Білорусі), який потягне за собою торговельно-економічні санкції з боку ЄС та США", - деталізував можливі наслідки Волинець.
Проте це на сьогодні не єдина проблема... Як стверджує Волинець, недофінансування шахт, які потребують закриття, наражає Україну на серйозний ризик екологічних катастроф. Він нагадав, що з шахт, які повністю відпрацювали свій виробничий ресурс, продовжують відкачувати води, аж до повного закриття підприємства. Однак води деяких донецьких шахт забруднені радіоактивними елементами. Якщо через брак коштів ці води перестануть відкачувати, і вони змішаються з грунтовими, то екологічного лиха не уникнути... Існує ризик потрапляння радіоактивних речовин навіть у води річки Сіверський Донець, із якого черпає воду Донецька область, говорить Волинець.
Екологічну проблему доповнює ще одна - неефективне використання бюджетних коштів, виділених на утримання таких шахт. На думку директора енергетичних програм Центру ім. Разумкова Володимира Саприкіна, збиткові шахти дають можливість їхнім керівникам наповнювати власні кишені бюджетними грішми. І таких сьогодні багато.
За його оцінками, понад 100 державних шахт передано на закриття й ще декілька десятків - на черзі. Однак не закрито жодної. Експерт переконаний, що галузеве міністерство повинно проаналізувати економічну діяльність державних шахт і закрити всі нерентабельні, решту - приватизувати.
Якщо ж держава не прислухається до експертних порад, то цілком ймовірно, що кількість збиткових та технічно застарілих шахт із кожним роком невпинно збільшуватиметься...
До речi
Міністерство вугільної промисловості України до 2016 року планує ліквідувати або розпочати ліквідацію 26 державних вуглевидобувних підприємств. Як повідомляє УНІАН із посиланням на прес-службу Мінвуглепрому, сумарні промислові запаси на вказаних підприємствах, станом на початок 2010 року, оцінювалися в 263,6 мільйона тонн. При цьому фактичний видобуток на вказаних підприємствах за підсумками 2009 року становив 4,9 мільйона тонн.
Вже наступного року міністерство планує розпочати ліквідацію шахти "4-21" ДП "ДВЕК", шахти "Кисельова" ДП "Торезантрацит", "Шахти №5" ДП "Донбасантрацит", шахт "Крепінська" і "50-річчя Радянської України" (ДП "Антрацит"), а також шахти "Візейська" ДП "Львіввугілля".
Наталія Білоусова
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас