Експерт: Звіти НБУ про збільшення золотовалютного запасу не відповідають дійсності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Звіти НБУ про збільшення золотовалютного запасу не відповідають дійсності

Казна та Політика
1921
Коли НБУ рапортує, що у нього збільшилися золотовалютні резерви, то це не актуальне збільшення, оскільки це гроші, які прийшли, як короткострокові під розміщення облігацій, з іншого боку, це кошти, які зайшли від офшорних, напівлегальних компаній. Таку думку висловив директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін.
"Ніяких структурних економічних рухів на ринках не відбувається. Ні на ринку земельної нерухомості, ні на іпотечному, ні на ринку розвитку капіталу, ні на ринку робочої сили. Все це, навпаки, завмерло або зменшилось. При цьому немає і прямих іноземних інвестицій. Заходять, так звані, короткострокові портфельні інвестиції. При цьому, НБУ дозволяє деяким корпораціям розміщувати свої облігації через гривневий механізм. Офшорні компанії приходять в Україну з гарячими доларовими активами, що скуповуються на міжбанку, і тому здається, що є надлишок долара. А насправді його немає", - зазначив він.
При цьому, за словами експерта, відбувається девальвація гривні, яка може призвести до того, що економіка України лопне.
"Сьогодні відбувається тупе друкування гривні. Зростання обсягу грошової маси за півроку з січня по липень склало з 487,5 млдр грн до 533 млрд. Таким чином, було пущено в обіг 46 млрд грн. Що стосується надрукованій готівки, якщо на 1 січня 2010 р. було 157 млрд грн, то на 1 липня 2010 р. стало 168,3 млдр грн. Ми можемо говорити про те, що на 11,3 млрд надрукували гривні.
Стельмах, замість того, щоб прив'язати гривню, зробивши її стабільною, до валютного кошика, прив'язує нацвалюту до долара і ми знову перетворюємося на полігон для світових спекулянтів. Фактично сьогодні надувається величезна гривнева бульбашка. Не можна рухатися шляхом девальвації гривні, інакше економіка України, яка і так посідає останні місця з світових рейтингах, фактично, лопне", - резюмував він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас