"Ъ": Контракт тривалого користування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Контракт тривалого користування

Фондовий ринок
1046
Найбільша гірничо-металургійна компанія України - "Метінвест" - буде основним постачальником залізняку і коксу для Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча (ММК) впродовж 25 років. Голова правління ММК ім. Ілліча Володимир Бойко вважає, що це повинно захистити комбінат від недружнього поглинання.
Минулої п'ятниці стало відомо про укладення найбільшого в гірничо-металургійному комплексі (ГМК) України контракту між постачальниками і споживачами сировини. Голова правління, генеральний директор ММК ім. Ілліча Володимир Бойко в інтерв'ю маріупольській газеті "Іллічівець" повідомив, що уклав з групою "Метінвест" договір на постачання залізорудного концентрату, окатишів і коксу строком на 25 років. Вперше українські компанії ГМК перейшли на довгострокові контракти в 2007 році, коли "Метінвест" оголосив про укладення з підприємствами "Індустріального союзу Донбасу", ММК ім. Ілліча і меткомбінатом "Запоріжсталь" угод на постачання залізняку і флюсо-доломітної продукції до 2011 року.
За словами Володимира Бойка, укладений зараз контракт дозволить запобігти недружньому поглинанню комбінату. Нагадаємо, в 26 травня представники кіпрських компаній Rewein Ltd і Formigos Holdings Ltd про покупку комбінату. Проте Володимир Бойко категорично спростовував факт продажу комбінату.
Пізніше він признався, що операція відбулася, але її здійснив брокер без відома акціонерів. В середині червня було оголошено, що для захисту від недружнього поглинання ММК ім. Ілліча почав переговори про об'єднання з групою "Метінвест" Рината Ахметова і Вадима Новинського. У "Метінвесті" і ММК ім. Ілліча вчора від коментарів відмовилися.
Віце-президент консалтингової компанії The Research & Consulting Group Олександр Сірик вважає, що укладений між "Метінвестом" і ММК ім. Ілліча контракт - один з елементів заявленого злиття компаній. "Цей контракт забезпечить стабільний збут для сировинних компаній 'Метінвеста' - Інгулецького і Північного ГЗК - і одночасно допоможе довгостроково забезпечити ММК ім. Ілліча необхідною сировиною", - вважає аналітик Eavex Capital Іван Дзвінка. "Коксохімічні потужності 'Метінвесту' на Авдіївському коксохімі і 'Азовсталі' дозволяють на 100% забезпечити коксом як сталеливарні підприємства групи, так і ММК ім. Ілліча", - погоджується аналітик Dragon Capital Сергій Айда.
Він нагадує, що завдяки вугільній компанії United Coal в Північній Америці, "Метінвест" має можливість збільшити імпорт вугілля, що коксується, і на 100% забезпечити вугіллям сталеливарні підприємства групи і ММК ім. Ілліча. Нарощування постачань коксу з Авдіївського коксохіму на адресу ММК ім. Ілліча призведе до зниження постачань з Ясиновського коксохіму, який зараз є основним постачальником коксу на комбінат.
"Але завдяки високій якості коксу на Ясиновському коксохімі і розвиненій клієнтській базі на зовнішніх ринках, її власник 'Донецьксталь' зможе переорієнтовувати постачання на експортні ринки", - вважає Іван Дзвінка. У групі "Донецьксталь" вчора заявили Ъ, що вже поставляють невеликі партії коксу до Ірану і одночасно ведуть переговори щодо нарощення експортних постачань і ринків збуту.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас