Проблемні кредити зростають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проблемні кредити зростають

Кредит&Депозит
773
Згідно з офіційними даними Нацбанку, станом на 1 червня питома вага проблемних кредитів досягла 10,7% від загальної суми виданих позик.
В абсолютному вираженні обсяг простроченої кредитної заборгованості в травні збільшився на 4% або на 2,996 млрд. грн. - до 77,328 млрд. грн.
Збільшення частки проблемних кредитів у травні експерти пов'язують з повнішим розкриттям банками інформації про прострочену заборгованість. З такою думкою незгодний екс-заступник голови НБУ Олександр Савченко, на думку якого, питома вага проблемних кредитів зростає через скорочення банками реального кредитного портфеля. "Нові кредити майже не видаються, а проблемна заборгованість залишається, і її питома вага збільшується", - відзначає Савченко. Також серед чинників, які сприяють зростанню питомої ваги проблемних кредитів, екс-чиновник назвав відсутність поліпшеня в економічній ситуації. А третій чинник - відсутність ринку проблемних активів, додав співрозмовник.
На його думку, плани НБУ щодо створення банку для "поганих" активів не призведуть до очищення банківської системи від проблемної заборгованості. "Щоб очистити систему від проблемних активів, Нацбанк повинен вирішити вільний продаж проблемних кредитів, а також повністю ліквідувати 4-5 проблемних банків", - відзначив Савченко.
Нагадаємо, що найбільше зростання проблемної заборгованості українських банків припало на кризовий 2009 р., коли проблемна заборгованість українських банків зросла майже в 3,9 разу - на 51,92 млрд. грн., до 69,94 млрд. грн. Незважаючи на попередження Нацбанку, до кризи банки активно видавали кредити, у тому числі у валюті.
Різка девальвація гривні восени 2008 р. призвела до нездатності позичальників розплачуватися по своїх зобов'язаннях. Також економічна криза позбавила багатьох боржників джерел доходів. Відтоді банкіри неодноразово відзначали, що високі темпи кредитування напередодні кризи призвели до зростання частки проблемних кредитів.
Незважаючи на це деякі українські банки вже активізували кредитування населення. "VAB Банк" повідомив про те, що з 20 квітня по 23 червня видав понад 2100 кредитів готівкою на поточні потреби фізосіб. Портфель виданих позик склав близько 13 млн. грн., і в порівнянні з обсягом за квітень зріс в 3,8 разу. "Відновлюючи видачу споживчих кредитів готівкою для лояльних до нас клієнтів, ми були готові до того, що попит на цей продукт вже сформований, бо довго відсутній на ринку", - відзначає Антон Шаперенков, директор департаменту управління продуктами роздрібного бізнесу "VAB Банку". При цьому в банку підкреслюють, що отримання кредиту розглядається в середньому всього 15 хвилин.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас