Визначили десятку найкращих банкнот світу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Визначили десятку найкращих банкнот світу

Валюта
2656
Скільки країн, стільки грошей. Будь-яка грошова купюра може багато розповісти про країну яка її випустила. Наприклад, по рублях можна вивчати географію Росії, по американських доларах - президентів США, по євро - країни, що входять до єврозони, по гривнях - видатних людей України.
Світ грошей різнобарвний. В основному, зустрічаються банкноти зі строгим офіційним дизайном. Але це нудно. Інтерес викликають банкноти, що нагадують більше не гроші, а барвисті картинки.
Погодьтесь, розплачуватися ними набагато приємніше. Автор книги "Мистецтво грошей" Девід Стендіш провів свій конкурс краси серед банкнот світу і визначив десятку найкращих.
Французький тихоокеанський франк
Ця банкнота опиниться у вашому гаманці, якщо ви вирушите на французькі території в Тихому Океані: French Polynesia (Французька Полінезія), New Caledonia, Wallis і Futuna. Блакитні води океану, його казковий підводний світ, дивна по своїй красі природа, безтурботне життя місцевих жителів - все це відбивається і на грошах. Наприклад, банкнота в десять тисяч франків: тут ви знайдете зображення зовсім не президента, і не видатного діяча культури або науки, а красивої полінезійської дівчини з вінком з квітіів на голові на тлі пальм і гір, типового для цієї місцевості пейзажу.
Мальдівська руфія
Хоча Мальдівська республіка - одна з найбідніших країн світу, зате вона може похвалитися незвичайним дизайном своїх банкнот. Це вже не Тихий океан, але Індійський. Тому рослинний і тваринний світ Мальдів також рясніє яскравими насиченими фарбами. А місцеві жителі, здається, і зовсім не переймаються рівнем життя, вони із задоволенням збирають кокоси і ловлять рибу. Такий настрій передає і мальдівська руфія. Банкноти ніжних кольорів із зображенням моря, кокосових пальм і парусників приємно тішать око.
Добра
Добри опиняться у ваших руках, якщо ви вирішите відправитися на Африканський континент і потрапите в Сан-Томе и Принсипі. Це країна Західної Африки, розташована біля екватора. Не складно здогадатися, що природа тут також приголомшує своєю красою і багатством. Це місце має і іншу, звучнішу назву, а саме - "Рай на Землі". Барвисті образи на грошових купюрах країни виправдовують таке визначення. Серед них зустрічаються дикі рослини і тварини, водопади і гори, море і пальми, і навіть місцеві жителі, які збирають кокосові горіхи або ловлять рибу.
Швейцарський франк
Швейцарія - одна з небагатьох країн Європи, яка не перейшла на євро, а зберегла свою власну валюту. І анітрохи не помилилася. Швейцарський франк - не лише одна з найстійкіших валют світу, але і ще одна з найкрасивіших. На лицьовій стороні банкнот ви знайдете портрети відомих діячів культури, а перевернувши на зворотну сторону, зможете ознайомитися з їхніми досягненнями. Так, наприклад, на купюрі в 100 франків змальований відомий скульптор і художник Гіакометті Альберто і одне з його кращих творінь: скульптура "Людина, що йде вперед".
Коморський франк
З Європи назад в південні краї. Стильним дизайном своїх банкнот прославилися Коморські острови. Це живописне місце знаходиться в Індійському океані, між Мадагаскаром і Мозамбіком. Головні грошові персонажі тут - квіти і тварини. Здавалося, нічого цікавого, тварини нам вже зустрічалися. Особливість тут в іншому. Коморський франк приваблює своєю колірною гаммою. Наприклад, банкнота в 1000 франків: жовтий піщаний берег, синє море, небо, полум'ї заходу сонця, і одиноке дерево на пляжі - що може бути романтичніше?!
Новозеландський долар
Нова Зеландія - далека і прекрасна країна, що прославила на весь світ неперевершеною красою природи. Але унікальна тут не лише природа, але і банкноти. Друкуються вони не на папері, а на спеціальному тонкому пластику. Хто хоч трохи цікавився Новою Зеландією, знає: весь повітряний і наземний простір країни повністю окупували птахи. На грошах це теж позначилося. Птах - головний персонаж новозеландського долара.
Долар островів Кука
Найоригінальніша зі всіх грошових купюр - тридоларова банкнота на островах Кука. Русалка, що сидить верхи на акулі, з'являється з морської пучини - такий малюнок най краще відповідає цим далеким від цивілізації, загубленим посеред океану екзотичним місцям.
Гонконзький долар
Із далеких екзотичних країв переносимося в світ хай-теку. Гонконг - велике, галасливе місто, яке стрімко розвивається. Життя тут вирує і вдень, і вночі. Настрій загального пожвавлення знайшов своє віддзеркалення в грошах. Дизайн гонкогського долара повен яскравих фарб і фантазій про майбутнє.
Шведська крона
Окрім всього іншого, зустрічаються "казкові" гроші. Мається на увазі не їх сума, а дизайн. На зворотному боці купюри 20 шведських крон ви знайдете барвисту ілюстрацію до казки Сельми Лагерлеф "Дивна подорож Нільса Хольгерсона з дикими гусаками по Швеції".
Крона Фарерських островів
Фарерські острови - це автономна область Данії. У 2004 році там випустили не зовсім звичайну грошову купюру номіналом 500 крон. На ній зображений краб. Здавалося б, нічого дивного. Але краб цей не просто намальований, а надрукований рельєфно. Ви зможете на нього не лише подивитися, а й відчути.
За матеріалами:
Ринок.biz
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас