Довгі автокредити повернулись на ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Довгі автокредити повернулись на ринок

Кредит&Депозит
8675
Кількість банків, які видають кредити на покупку нової іномарки строком на п'ять років, за останні три місяці збільшилась майже в два рази. Одночасно зі збільшенням термінів експерти прогнозують перехід на плаваючу відсоткову ставку з довгих кредитів.
За даними компанії "Простобанк Консалтинг " на 21.06.2010 рік кількість банків, що входять до 50 найбільших з активів, які видають кредити на покупку авто іноземного виробництва строком на п'ять років, становить 16 установ. На 15.03.2010 року банків, що видають такі кредити, було 9. Таким чином, кількість банків, які кредитують, за три місяці збільшилась на сім організацій. Також збільшилася і кількість кредитуючих банків строком на сім років, до чотирьох установ, хоча на початку 2010 року в цьому сегменті був представлений лише один банк.
При цьому інші умови довгих кредитів практично не змінилися. Аванси залишилися колишніми (у більшості пропозицій 40-70% вартості авто), відсоткові ставки знизились несуттєво. Наприклад, середня ставка з кредиту на покупку нової іномарки строком на п'ять років за три місяці знизилася всього на 0,2 відсоткових пункти - до 22,83% реальних річних.
Поряд із тенденцією до подовження термінів кредитів на покупку авто, експерти відзначають можливість масового переходу банків на плаваючу відсоткову ставку. Це пов'язано із складністю прогнозування вартості ресурсів на довгий термін і забороною на зміну відсоткових ставок із вже виданих кредитів.
"З урахуванням того, що на сьогодні в умовах розвитку конкуренції багато банків пропонують автокредити вже не на 3-5 років, а на 6-7, і при цьому відбувається зниження авансів, можна передбачити, що гравці, перестраховуючись, схилятимуться до збільшення пропозиції плаваючої відсоткової ставки. Хоча не завжди банки технологічно здатні це зробити. У перспективі року це може стати масовим явищем на ринку автокредитів", - зазначає Антон Шаперенков, директор департаменту управління продуктами роздрібного бізнесу VAB Банку .
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас