Аналітики: Обсяг валового кредитування юридичних осіб може збільшитись у серпні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Обсяг валового кредитування юридичних осіб може збільшитись у серпні

Валюта
283
Президент України підписав законопроект №6337, яким передбачається ослаблення обмежень на валютне кредитування, введених наприкінці 2008 року. Цей документ зобов'язав Нацбанк пом'якшити вимоги по резервування під валютні кредити для позичальників, які не мають джерел надходження валютної виручки.
Раніше за постановою НБУ комерційні банки, що видавали кредити в інвалюті таким юрособам, були змушені формувати резерви у розмірі 50-100% від видаваного кредиту залежно від платоспроможності позичальника, що робило такий кредит в 1,5-2 рази дорожчим. Тепер фінустановам необхідно формувати резерв в розмірі лише 3%, а це автоматично робить кредит набагато дешевшим.
Обсяг валютного кредитування юридичних осіб, за прогнозами Миколи Івченка, керівника інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні, може збільшитися вже в серпні. Проте стрімкого зростання в цьому напрямі чекати доки не варто через низьку платоспроможність підприємств і велику кількість раніше виданих проблемних кредитів.
"Цей законопроект сприятиме скороченню темпів зниження ставок із вкладів в іноземній валюті для підприємств і населення, зокрема в доларах США. Банки знову будуть зацікавлені в залученні американської валюти на депозити. Ставки з кредитів у доларах США для юридичних осіб до кінця поточного року можуть знизитися на 1-1,5%, а кредитний портфель за підсумками року зменшиться на 4% замість передбачуваних раніше 8,5%", - сказав експерт.
Нагадаємо, кредитний портфель юридичних осіб в іноземній валюті з початку 2010 року зменшився на 4,55% до 23,434 млрд. доларів.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас