Органи місцевої влади не вклалися в план — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Органи місцевої влади не вклалися в план

Казна та Політика
1187
Доходи в держбюджеті по частині надходжень з місцевих бюджетів не профінансовані на 25,2%. Основними причинами невиконання плану надходження доходів до держказни експерти називають скорочення обігових коштів бізнесу і завищені показники держбюджету на поточний рік.
Органи місцевої влади не виконали план надходжень до держбюджету. За даними Держказначейства, в січні-червні 2010 р. до держбюджету надійшло 2,8 млрд грн., що складає 74,8% запланованих доходів.
Відкриті асигнування на витрати із загального фонду державного бюджету України в частині міжбюджетних трансфертів склали 26,8 млрд грн. (78,5% розписів на січень-червень ц.р.) Зокрема, дотація вирівнювання була перерахована в сумі 16,9 млрд грн., що складає 78,1% розписів.
Із загального фонду держбюджету уряд перерахував місцевим бюджетам 9,8 млрд грн. (79,4% розписів) субвенцій на здійснення державних програм з соціального захисту населення. При цьому енергетичні субвенції склали 1,2 млрд грн., або 81,5% розписів.
Найкраще з виконанням урядового плану впоралися Луганська і Сумська області. Серед відстаючих регіонів - Київ і Дніпропетровська обл.
Минулого місяця доходи в держказні також були невисокі: з місцевих бюджетів державі дісталося 2,467 млрд грн., або 69,2% тимчасовому розпису. Дотація вирівнювання склала 13,8 млрд грн. (86,4% тимчасовому розпису).
Цього року в планах в уряду забезпечити надходження від органів місцевої влади до держбюджету 7,09 млрд грн., що на 1,6 млрд грн. менше, ніж торік.
Прем'єр-міністр Микола Азаров заявив про стабілізацію бюджетно-фінансової ситуації в країні. "Реальний дефіцит бюджету набагато менший від показників, закладених в бюджеті на 2010 р.", - повідомив прем'єр. За словами глави уряду, на сьогоднішній день дефіцит держбюджету значно нижчий від закладеного в законі про держбюджет на поточний рік. Нагадаємо, в держбюджеті-2010 дефіцит визначений на рівні 5,3%.
Економісти відзначають, що оптимістичні заяви з боку уряду не збігаються з реальними темпами наповнення держбюджету. "Прибуткові статті держбюджету були завищені спочатку. Місцеві власті зможуть виконати план надходжень в середньому на 80%", - повідомив начальник аналітичного відділу КУА "Бустер" Олександр Подолянко. Недобір 20%, за словами експерта, державі доведеться компенсувати шляхом запозичень і за рахунок скорочення фінансування проектів соціально-економічного розвитку.
Перші ознаки того, що держбюджет в частині доходів виконати не вдасться, на думку експертів, з'явилися відразу ж після його прийняття. "Про те, що виконати план по доходах в 267,5 млрд грн. держава не зможе, свідчить зростання заборгованості по відшкодуванню ПДВ. Якщо на початку року держборг складав 22-23 млрд грн., то до кінця квітня його сума досягла 31 млрд грн.", - розповів експерт Школи політичної аналітики при НАУКМА Сергій Кисельов.
За прогнозами економіста, органи місцевої влади не зможуть виконати план надходжень у зв'язку зі скороченням цього року обігових коштів у підприємців, що, відповідно, призведе до зменшення доходів від податку на доходи фізосіб до місцевих бюджетів.
Виконати норму надходжень до держбюджету, за словами економіста Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя, удасться, якщо підвищиться рівень доходів населення.
"Поки про таке підвищення говорити передчасно, тому ризики невиконання досить високі", - відзначив експерт. Спробою забезпечити виконання прибуткової частини держбюджету стало прийняття Верховною Радою в травні законопроекту №6337, що передбачає підвищення акцизних ставок. В результаті план по доходах від акцизів виконати удасться.
У свою чергу, виконання прибуткової частини держбюджету за рахунок надходжень від ПДВ, на думку Олександра Жолудя, чекати не варто: у другому півріччі можливе скорочення експорту в зв’язку зі зниженням попиту на продукцію вітчизняних підприємств.
Галина Калачова
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас