Тігіпко: Україна хотіла б збільшити фінансування від МВФ на 2010-2012 рр. до 19-20 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко: Україна хотіла б збільшити фінансування від МВФ на 2010-2012 рр. до 19-20 млрд дол.

Казна та Політика
737
Уряд України розраховує отримати від Міжнародного валютного фонду протягом найближчих двох з половиною років $19-20 млрд, заявив віце-прем'єр Сергій Тігіпко в інтерв'ю газеті "Экономические известия".
"Проте це наші "хотілки", цифра ще не погоджена. МВФ поки не дав чіткої відповіді", - сказав віце-прем'єр, хоча 21 квітня він же повідомив, що розмір фінансування в цей період може скласти $12 млрд.
С.Тігіпко додав, що Україна хотіла б отримані від Фонду кошти порівну розподіляти між Національним банком і урядом, проте цей сценарій нереалістичний. "На погашення дефіциту в майбутньому, у міру виходу світової економіки з кризи, фонд надаватиме все менше і менше коштів" - пояснив він.
За його прогнозами, по завершенні 26 квітня його візиту до Вашингтона удасться повністю пропрацювати технічну частину проекту нового меморандуму і розширити блок, присвячений реформам.
Віце-прем'єр також чекає, що МВФ погодиться на виділення в поточному році 20 млрд грн. на капіталізацію банків, що дозволить завершити цю програму для націоналізованих торік трьох банків і, можливо, розширити її на проблемний банк "Надра".
Окрім того, С.Тігіпко сподівається, що зможе переконати Фонд передбачити в держбюджеті-2010 додаткові 26 млрд грн., або 2,5% ВВП на підвищення соціальних стандартів, утримуючи дефіцит в рамках 6% ВВП: 5% ВВП - дефіцит бюджету і 1% ВВП - дефіцит "Нафтогазу". Він уточнив, що газові домовленості з Росією пом'якшили питання підвищення тарифів.
"Проте я вважаю, що уряд зобов'язаний піти на непопулярні заходи - і підвищити тарифи", - сказав віце-прем'єр.
Серед інших домовленостей з Фондом С.Тігіпко назвав рішення перевести всіх спрощенців на загальну систему оподаткування і зберегти пільги по податку на додану вартість для аграріїв.
Віце-прем'єр підкреслив, що в разі домовленості з МВФ уряд розраховує отримати близько $800 млн від Світового банку на покриття бюджетного дефіциту і фінансування низки інвестиційних проектів у сфері енергозбереження і близько EUR650 млн від Євросоюзу також на фінансування дефіциту держбюджету.
Як повідомлялося, МВФ восени 2008 року вирішив виділити Україні кредит близько $17 млрд в рамках дворічної програми stand-by. Всього було виділено три транші на загальну суму $11 млрд. Виділення четвертого траншу у розмірі $3,8 млрд було заплановане на листопад 2009 року за підсумками третього перегляду програми, проте місія Фонду не зробила позитивної заяви про завершення перегляду. МВФ неодноразово публічно відзначав, що чекає формування консолідованої позиції української влади в питанні реалізації антикризових дій і прийняття держбюджету на 2010 рік.
За час після отримання третього траншу уряд України також використав близько $2,1 млрд за рахунок конвертації отриманих від Фонду в кінці серпні - на початку вересня спеціальних прав запозичення в рамках розподілу їх між всіма членами МВФ.
Новий уряд заявив про намір відновити співпрацю з Фондом і залучити черговий транш за програмою stand by $5 млрд. Для обговорення умов відновлення фінансування в Києві в кінці березня прибула місія МВФ. В кінці своєї роботи вона заявила про істотний прогрес в переговорах з Україною, проте вказала на низку ще невирішених запитань, зокрема, що стосуються фіскальної політики, вимагають проведення подальших дискусій. В результаті було вирішено відмовитися від старої програми і почати розробку нової.
Черговий раунд переговорів запланований 24-25 квітня в рамках традиційних весняних зборів МВФ і Світового банку у Вашингтоні. Україну на переговорах представлять С.Тігіпко і глава Національного банку Володимир Стельмах.
На минулому тижні уряд оприлюднив прогноз платіжного балансу, що передбачає фінансування його дефіциту в 2010 році переважно за рахунок ресурсів МВФ, - $4,94 млрд з $5,94 млрд. Кабмін нагадує, що торік дефіцит у розмірі $13,73 млрд був також профінансований, в основному, за рахунок коштів Фонду - $8,08 млрд. Ще роком раніше $3,06 млрд від МВФ повністю покрили дефіцит платіжного балансу країни.
В даний час Україна є третім по величині позичальником Фонду, поступаючись лише Угорщині і Румунії, які отримали відповідно $11,6 млрд і $12,5 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас