Мінфін Росії вперше з 1998 року розмістив папери на зовнішньому ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін Росії вперше з 1998 року розмістив папери на зовнішньому ринку

Казна та Політика
227
Мінфін Росії після більш ніж 10-річної перерви позичив гроші за кордоном. Росія позичила $2 млрд на п'ять років під 3,74% річних і $3,5 млрд на 10 років під 5,08% річних, прибутковість розміщень склала 125 і 135 базисних пунктів до кривої держоблігацій США (UST), підтвердив "Відомостям" представник Мінфіну. Проте попит на новий російський борг майже уп'ятеро перевищив пропозицію: обсяг заявок на російські євробонди, за даними Reuters, склав $25 млрд.
"Спочатку ми планували брати участь в розміщенні, але потім вирішили цього не робити, оскільки не бачили шансу збільшення ціни облігацій, - розповідає управляючий партнер Alcantara Asset Management, Сергій Гречишкін. - І мали рацію: через декілька годин після відкриття облігації торгуються в районі 98,5% від номіналу. На зовнішній негатив можна списати 10-15 би. п., а решту - на те, що Федерація прагнула розміститися, не залишаючи інвесторам ні цента на столі".
За даними газети "Коммерсантъ", вже вчора вдень з'явилися перші анонімні оцінки обсягу випуску, на сайті Мінфіну з'явилися документи про умови оподаткування нових паперів, а вдень рейтингові агентства Fitch і Standard & Poor`s присвоїли ще офіційно не існуючим паперам рейтинг BBB. "Ми можемо присвоювати рейтинг, заснований на ринкових даних", - заявив Едвард Паркер, глава аналітичної групи Fitch по суверенних рейтингах в країнах Європи з економікою, що розвивається, пояснюючи, як проводилася оцінка паперів, про випуск яких ніхто публічно не оголошував. І лише до вечора, коли стало ясно, що розміщення відбулося, Мінфін Росії підтвердив: новий борг узятий, операції відбулися.
"Основними цілями були звуження вторинної кривої запозичення і встановлення нових бенчмарків для російських ризиків, а також розширення інвесторської бази. В процесі розміщення інші російські папери, включаючи квазісуверенні, підросли, і їх спреди зменшилися. Єврооблігації купували багато нових інвесторів із США, з Близького Сходу і з Азії, які ніколи до цього російський борг не купували. Після схвалення суверенного ризику РФ нові інвестори можуть також увійти і в квазісуверенний борг", - розповів керівник управління ринків позикових капіталів "ВТБ Капіталу" Андрій Соловйов.
В Мінфіні згодні з цією оцінкою. "Ми вважаємо, що провели успішне розміщення. Головне, чого ми досягли, - це істотне скорочення спредів для Росії. Історично це найнижчі ставки, які могла собі дозволити Росія", - заявив вчора глава Мінфіну Олексій Кудрін, який перебуває на сесії МВФ у Вашингтоні.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас