"Ъ": Долар на виданні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Долар на виданні

Валюта
9988
Кабінет міністрів на прохання банкірів почав підготовку документів, направлених на відновлення валютного кредитування підприємств, що не мають валютної виручки. Учасники ринку говорять, що довіра до долара підірвана, але низька вартість валютних ресурсів може зробити їх доступними для клієнтів. Для цього необхідно понизити норми резервування під такі позики, але в Нацбанку не хочуть різко міняти кредитні правила.
В уряді намагаються відновити валютне кредитування підприємств, зупинене в 2008 році, повідомив голова правління ВТБ Банка Вадим Пушкарьов. "20 квітня ми поставили перед Кабміном питання про відновлення валютного кредитування юридичних осіб. Андрій Клюєв (перший віце-прем'єр) відразу ж на нараді дав доручення підготувати проект змін до законів і підзаконних актів", - сказав банкір. Прес-секретар Клюєва Артем Петренко вчора на дзвінки не відповідав.
Закон №1533-VI, який забороняє видавати позики у валюті фізичним особам, не обмежує кредитування компаній. Втім, Нацбанк ще 1 грудня 2008 року постановою №406 зобов'язав банки при видачі кредитів у валюті підприємствам, що не мають валютної виручки, відраховувати в резерв 50% сум позики. Якщо підприємство затримає платежі хоч би на день, резерв досягає 100%.
Для підприємств з валютною виручкою НБУ встановив норми резервування на рівні всього 2% і 7% відповідно.
Передумови для відновлення видачі валютних позик вже створені. "На ринку надлишок ліквідності у валюті, у зв'язку з чим банки зацікавлені відновити валютне кредитування. До того ж ставки по залученню внутрішніх ресурсів у валюті впали майже до докризового рівня (за даними НБУ, середня ставка по валютних депозитах на 1 квітня склала 8,9%)",- говорить директор департаменту управління продуктами роздрібного бізнесу ВіЕйБі Банку Антон Шаперенков.
Але в НБУ не схвалюють скасування фактичної заборони на валютні позики. "Ми своєю постановою №47 вже запропонували банкам прийнятний для них варіант кредитування в гривні. Ви даєте нам в заставу залучену в країну валюту, а ми під неї видаємо рефінансування в гривні", - пояснив заступник голови НБУ Василь Пасічник. Неофіційно банкіри говорять, що у клієнтів немає довіри до іноземної валюти. "Кабмін неадекватно оцінює ситуацію. Ми можемо видавати валютні кредити, але їх ніхто не братиме, тому що вся країна бачила, як може поводитися долар, - вважає заступник голови правління одного з банків з іноземним капіталом. - Щоб зацікавити клієнтів, потрібно запропонувати дуже низькі ставки, але в Україні не будуть 4-5% річних, як в Європі і США".
Масова видача валютних кредитів посилить проблеми банків, вважають експерти. "Стабільність курсу з можливим зміцненням гривні, високі ставки по гривневих кредитах і зростання економіки сприятимуть збільшенню попиту на позикові кошти в іноземній валюті, тому що в ринку коротка пам'ять, - упевнений аналітик ІК Concorde Capital Микита Михайличенко.- Але в цьому випадку реалістичне повторення сценарію осені 2008 року, бо висока доларизація збереже вразливість банків до різких коливань курсу гривні".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас