Молдова зобов'язала банки збільшити капітал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Молдова зобов'язала банки збільшити капітал

Казна та Політика
231
Національний банк Молдови зобов'язав комерційні банки збільшити до 31 грудня 2010 року мінімальний розмір статутного капіталу до 100 мільйонів леїв ($8 мільйонів), що змусить майже половину банків шукати додаткові кошти, повідомив в четвер Нацбанк.
Досі регулятор регламентував показник сукупного нормативного капіталу, куди входить статутний фонд, не встановлюючи жорстких вимог до акціонерного капіталу банків.
Внесені банком поправки до регламенту про достатність капіталу передбачають також поетапне збільшення мінімального значення капіталу першого рівня, в який входить статутний фонд, резервні фонди, сформовані за рахунок прибутку, а також нерозподілений прибуток поточного періоду. До 31 грудня 2011 року цей норматив збільшується до 150 мільйонів леїв із 100 мільйонів леїв, а ще через рік - до 31 грудня 2012 року - до 200 мільйонів леїв.
"Збільшення статутного капіталу сприятиме надійності банків, а також їх лояльній конкуренції на ринку", - наголошується в повідомленні Нацбанку.
За новими вимогами, банки тепер будуть зобов'язані інформувати Національний банк про намір розподілити прибуток на виплату дивідендів, що запобігатиме їх декапіталізації.
У Молдові діє 15 банків, сукупний нормативний капітал яких перевищує 6,5 мільярда леїв ($531 мільйон). Акціонерний капітал банків більш ніж на 75 відсотків належить іноземним інвесторам, серед яких французький Sîciete Generale, італійський Gruppo Veneto Banca, румунський Banca Comerciala Romina (BCR), що належить австрійському Erste Bank.
Вимога до мінімального значення статутного капіталу стосується шести банків Молдови, серед яких три банки, котрі входять до групи провідних. Зараз статутний фонд кожного з них не перевищує 32 мільйонів леїв.
Новий регламент до капіталу першого рівня стосується п'яти середніх банків з показниками від 130 до 179 мільйонів леїв. В інших банків значення цього показника коливається від найбільшого в 1,15 мільярда леїв в Moldova-Agroindbank до середніх показників в 500-600 мільйонів леїв.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас