Литвицький: В Україні зростає загроза посилення інфляційного тиску — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: В Україні зростає загроза посилення інфляційного тиску

Казна та Політика
2153
В Україні зростає загроза посилення інфляційного тиску. Про це заявив сьогодні на прес-конференції керівник групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький, повідомляє кореспондент РБК-Україна.
"Економічна активність стала нижчою, а ціновий тиск став більший. Ця тенденція не дуже хороша. Вже декілька місяців у нас інфляція трохи більше 1% або близько 1%", - зазначив Литвицький. За його словами, інфляція за 2 місяці 2010 р. нижче за аналогічний період минулого року. Але другий місяць поспіль ціни зростають все швидше. Наприклад, в грудні інфляція склала 0,9%, в січні - 1,8%, в лютому - 1,9%. Правда, волатильність інфляції зменшилася, додав він.
"Факторами зростання темпів інфляції є монетарна і фіскальна бюджетна активність України в останні місяці, "синдром січня", вплив очікуваннь у зв'язку із виборами, вплив динаміки уповільнення імпорту", - сказав він.
Литвицький повідомив, що в умовах падіння імпорту і нульового зростання ВВП з боку вітчизняних сільгоспвиробників, а також зростання доходів населення, підстав розраховувати на зниження інфляції в січні-лютому не було.
Він також повідомив, що протягом 2 місяців спостерігалося "розігрівання" ділової активності, індикатором чого стало зростання цін виробників. Другий місяць вони тримаються на рівні 1,9%.
Для того аби стримати зростання інфляції, на думку Литвицького, необхідно залишити облікову ставку на поточному рівні, сприяти помірному (до 7,8 грн/дол.) посиленню курсу гривні. Уряду також потрібно до прийняття державного бюджету здійснювати виконання витратної частини на касовій основі. "Слід відновити всі існуючі антиінфляційні заходи уряду і Нацбанку з врахуванням особливості поточної фази макроекономічного циклу", - зазначив Литвицький.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас