З понеділка українцям буде ще важче отримати шенгенську візу? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З понеділка українцям буде ще важче отримати шенгенську візу?

Казна та Політика
8383
Новий Візовий кодекс Європейського Союзу, який набуває чинності 5 квітня 2010 року, ще більше ускладнить для українців і без того непростий процес отримання шенгенських віз, пише тижневик "Коментарі:".
Як зазначає видання, багато з позитивних на перший погляд новин кодексу можуть залишитися не більше ніж деклараціями. До таких, зокрема, відноситься положення, яке нібито захищає права заявників (набуває чинності через рік, 5 квітня 2011 року). Як пише видання, можливість оскарження відмови у видачі візи стане обов'язковою для всіх країн Шенгенської зони (до цих пір декілька країн цього не дозволяли), причому в листі про відмову має бути прописана процедура такого оскарження. Проте, зазначають "Коментарі:", як це право може бути реалізоване на практиці можна побачити вже зараз: багато дипломатичних місій, не довго думаючи, відправляють "невдоволених" до адміністративних судів в столицях своїх країн.
В той же час новий кодекс розширює можливості консульств відносно відмови у в'їзді заявникові, який не сподобався. До нинішніх чотирьох причин відмови додаються відсутність страховки і "обґрунтовані сумніви відносно дійсності наданих документів або можливості підтвердити вказані в них дані, а також щирість намірів заявника залишити територію Шенгену до закінчення терміну дії візи".
Крім того, зазначає видання, консульства, як і раніше, можуть "варити воду", вимагаючи від заявників надати додаткові довідки: Візовий кодекс не передбачає єдиного і повного переліку документів для отримання дозволу на право в'їзду до Європи. У документі прописаний лише "базовий набір" довідок.
Не виправдалися і очікування відносно можливості заповнювати анкети українською мовою. Відповідно до Візового кодексу, існує п'ять можливих варіантів подачі анкети: на мові країни, в якої запрошується віза (транзитною), на мові приймаючої держави, на мовах обох країн, на мові держави - представника (якщо в країні немає посольства країни призначення), а також на одній із офіційних мов ЄС.
Теоретично доки залишається можливість прямого доступу до консульських установ і обмеження вартості послуг посередницьких комерційних структур (не більше 50% консульського збору), заявлені в новому Візовому кодексі.
В більшості випадків, пишуть "Коментарі:", послуги "візових центрів" коштують як мінімум 70% від візового збору. Ні у посольствах, ні у візових центрах "Коментарям:" не змогли повідомити, чи планується знижувати ціни на ці послуги. Зокрема, на сайті Візового центру Посольства Іспанії інформація про найближчу зміну тарифів стосується переходу з 1 квітня на сплату консульського збору в гривні. Розмір сервісного збору значиться на рівні 21 євро + 20% ПДВ.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас