До кінця року вартість нафти досягне 90 дол/бар. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До кінця року вартість нафти досягне 90 дол/бар.

Енергетика
337
Вже цього року ціна бареля нафти може досягти 85-90 дол./бар. З таким прогнозом на прес-конференції в Москві виступив президент Союзу нафтогазопромисловців Росії Геннадій Шмаль.
Сам Шмаль зізнався, що справедливою ціною вважає 70 дол./бар. За його словами, така цифра влаштує як добувні компанії, так і споживачів. "Сьогодні ціни крутяться на рівні близько 75-80 дол./бар., і це теж нормально", - підкреслив він.
Що стосується прогнозу деяких експертів про те, що ціни на нафту повернуться до рівня 100 дол./бар., то такий розвиток подій глава Союзу назвав маловірогідним.
"Я думаю, що в перспективі зростання буде, але до 100 дол./бар. не дійде", - сказав Шмаль. Він вказав на те, що і США, і Росія планують збільшувати обсяги видобутку нафти на шельфі. "Собівартість такого видобутку вища, тому цифра 85-90 дол./бар. якщо не до кінця цього року, то до кінця 2011 р. дуже вірогідна", - уклав Шмаль.
Нагадаємо, історичний максимум цін на нафту був встановлений влітку 2008 р., коли вартість бареля практично досягла 150 дол./бар.
Варто зазначити, що зарубіжні експерти розходяться в оцінках того, якого рівня досягнуть ціни на нафту найближчими місяцями. Так, Goldman Sachs наприкінці минулого року зробив прогноз, що вже наступного року вони досягнуть рівня 110 дол./бар. Водночас експерти Міжнародного енергетичного агентства вважають, що ціни стабілізуються на нинішньому рівні.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас