Постачання венесуельської нафти до Білорусі через "Одеса-Броди" вигідні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Постачання венесуельської нафти до Білорусі через "Одеса-Броди" вигідні

Енергетика
613
Постачання нафти із Венесуели на білоруські нафтопереробні заводи з використанням українського нафтопроводу "Одеса-Броди" можуть бути вигідними для Білорусі і України.
Таку думка кореспондентові УНІАН в Польщі висловив генеральний директор "Сарматії" Сергій Скрипка, який в той же час назвав складним прогнозування шансів реалізації цього проекту.
Він зазначив, що стимул-реакцією для пошуку альтернативних нафтових постачань став політичний конфлікт Білорусі з головним постачальником нафти - Російською Федерацією, яка з 2010 року позбавила білорусів пільгових умов імпорту "чорного золота".
Скрипка не береться прогнозувати, наскільки реальним є бажання білорусів замінити російську нафту постачаннями із Венесуели, а наскільки це може бути політичною грою для тиску на росіян. "Насправді важко сказати", - зазначив він.
Гендиректор "Сарматії" назвав технічно можливим використання "Одеса-Броди", яким із часу побудови планувалося постачати каспійську нафту до Європи, для прокачування венесуельської нафти на білоруські НПЗ.
Експерт визнав, що покупка Білоруссю венесуельської нафти на ринкових умовах з доставкою таким маршрутом була б економічно невигідною, але зазначив, що, швидше за все, білоруська влада домовиться про пільгові умови.
"Якби вона (венесуельська нафта) була б дорожчою (російською), не думаю, аби вони з цим зв'язувалися", - сказав Скрипка.
Гендиректор "Сарматії" зазначив, що Президент Білорусі Олександр Лукашенко поставив мету збільшити постачання венесуельської нафти в 2011 році до 10 млн. тонн, що на 1 млн. більше, ніж зараз транспортується по "Одеса-Броди" в реверсному режимі.
Скрипка сказав, що використання українського нафтопроводу, яким з осені 2004 року постачається російська нафта з Брод до Одеси, для постачань венесуельської нафти корисно для проекту створення Євразійського нафтотранспортного коридору.
Він нагадав, що нинішня потужність "Одеса-Броди" близько 10 млн. тонн, яку завдяки незначним інвестиціям можна збільшити до 14 млн. тонн, і використовувати вільні об'єми для постачань - як планувалося із самого початку - каспійської нафти.
Як повідомляв УНІАН, Президент Білорусі Лукашенко і Президент Венесуели Уго Чавес домовилися про організацію постачань венесуельської нафти до Білорусі. Країна змушена шукати можливості диверсифікації шляхів постачань нафти через збільшення Росією мита при постачаннях своєї нафти на білоруські НПЗ.
Передбачається, що Венесуела в травні 2010 року надасть Білорусі через Одеський порт пробну партію нафти об'ємом до 80 тис. тонн, а до кінця року планує надати до 4 млн. тонн.
25 березня Надзвичайний і Повноважний Посол України в Білорусі Ігор Ліховий заявив, що Україна може запропонувати Білорусі потужності нафтопроводу "Одеса-Броди" для транспортування нафти з Венесуели на білоруські нафтопереробні заводи.
Про можливості транспортування нафти до Білорусі із Венесуели через “Одеса-Броди” також заявляли експерти з енергетичних питань Богдан Соколовський та Олександр Тодійчук.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас