Азаров наполегливо кличе Росію "до труби" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров наполегливо кличе Росію "до труби"

Енергетика
536
Україна пропонує Росії обговорити модернізацію української газотранспортної системи. Про це сказав прем'єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з першим заступником голови уряду Росії Ігорем Шуваловим.
"Ми також готові обговорювати модернізацію нашої газотранспортної системи", - сказав Азаров.
При цьому прем'єр зазначив, що на даний момент українська ГТС здатна транспортувати до Європи близько 150 мільярдів куб. метрів газу на рік, а за умови модернізації її пропускна спроможність може бути збільшена до більше 200 мільярдів куб. метрів газу на рік.
Азаров підкреслив, що відповідну пропозицію Україна також висловила європейським країнам.
Прем'єр зазначив, що модернізація української ГТС зажадає значно менше коштів, ніж будівництво газопроводів "Північний потік" і "Південний потік", які веде Росія.
Крім цього, Азаров підкреслив необхідність розвитку співпраці з Росією в ядерній, аерокосмічній і авіабудівних сферах, додавши, що ті проблеми, які були у відносинах між двома державами, виникали через те, що був недостатньо інтенсифікований діалог, який зараз необхідно активізувати.
Нагадаємо, перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв виступає за передачу ГТС в концесію газотранспортному консорціуму, власниками якого виступлять Україна, Росія і ЄС.
На початку березня президент Віктор Янукович повідомив, що Україна має намір домогтись доступу до газових родовищ в Росії при створенні газотранспортного консорціуму.
У 2002 році Україна і Росія домовилися створити міжнародний газовий консорціум, в січні 2003 року "Нафтогаз" і "Газпром" зареєстрували консорціум як юридичну особу з часткою кожної з компаній по 50%.
В травні 2004 року "Нафтогаз Україні", "Газпром" і Ruhrgas AG (Німеччина) домовилися про умови участі німецької сторони в консорціумі.
Газотранспортный консорціум створений у форматі, який передбачає будівництво газопроводу "Богородчаны-Ужгород", а також залучення простоюючих міні-газопроводів "Торжок-долина" і "Ивацевичи-долина".
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас