Кабмін узявся підтримувати бізнес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін узявся підтримувати бізнес

Казна та Політика
5166
Пропозиції такі: змінити схему роботи суб'єктів госпдіяльності за принципом мовчазної згоди, створити систему електронного реєстру підприємців і зменшити кількість контролюючих органів.
Кабмін внесе до парламенту пакет із чотирьох законопроектів, що спрощують правила гри для підприємців. Вчора уряд підтримав проект закону про введення електронного держреєстру юросіб і фізосіб-підприємців, створення якого підвищить прозорість реєстрації бізнесу і підсилить захист прав власності. Спроститься і доступ до інформації про підприємства та інші суб'єкти госпдіяльності. Схвалені також зміни до закону, покликані полегшити реєстрацію окремих видів госпдіяльності і обмежити спілкування підприємця і чиновника.
Члени Кабміну підтримали також проект змін до закону про принципи держконтролю. Він надає право контролю за госпдіяльністю лише центральним органам виконавчої влади і передбачає скорочення кількості органів нагляду із 78 до 40.
До Ради внесуть і зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення. Ними зменшуються штрафи для підприємців і підвищуються - для держорганів в разі, якщо вони не обґрунтували відмову у видачі дозвільних документів або затягнули з видачею. Передбачена також відміна адмінвідповідальності для суб'єктів госпдіяльності в разі набуття чинності принципу мовчазної згоди.
Нагадаємо, 11 лютого ц.р. Рада змінила закон про дозвільну систему. Зміни набувають чинності 1 квітня. Зокрема, вводиться принцип мовчазної згоди: право суб'єкта господарювання працювати без отримання дозволу від держоргану за умови, якщо за таким дозволом звернулися у встановленому законом порядку, але відповіді від органу контролю не надійшло.
Як заявили в Держкомпідприємництва, в комітеті сподіваються, що всі ці ініціативи будуть підтримані в парламенті. За прогнозами опитаних "i" депутатів, в законопроектів є всі шанси бути прийнятими. Як зазначила заступник голови комітету Ради з регуляторної політики Ксенія Ляпіна (НУ-НС), депутати можуть не проголосувати лише за відміну адмінвідповідальності для підприємців при набутті чинності принципу мовчазної згоди - через опір держорганів контролю.
На думку екс-голови Держкомпідприємництва Костянтина Ващенка, затверджений Кабміном пакет давно потрібний бізнесу. "Законопроект про електронну реєстрацію був підготовлений ще два роки тому", - зазначив експерт. Переведення адмінпроцедур в автоматичний режим допоможе підприємцям уникати зайвих витрат і частково захистить їх від тиску чиновників. На питання, чому ці зміни не внесені раніше, Ващенко пояснив: "Законопроекти, які вносив уряд Тимошенко, блокувалися в Раді із політичних мотивів, а якщо їх удавалося прийняти, то нерідко право вето застосовував президент". Оскільки зараз парламентська більшість, президент і Кабмін - одна команда, то внесені урядом Азарова законопроекти з високою вірогідністю будуть підтримані парламентом.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас