Кудрін: Країни СНД будуть розширювати використання нацвалюти у взаємній торгівлі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кудрін: Країни СНД будуть розширювати використання нацвалюти у взаємній торгівлі

Валюта
280
Міністри фінансів і глави центробанків країн СНД домовилися розширювати використання національних валют у взаємній торгівлі, повідомив міністр фінансів Росії Олексій Кудрін за підсумками засідання постійно діючої ради міністрів фінансів держав-учасників СНД.
"Ми зараз ведемо роботу над тим, щоб політика наших центральних банків, взаємний режим роботи дозволяв розширити використання національних валют", - сказав Кудрін, відзначивши, що для цього буде потрібно виконання низки технічних умов.
Зокрема, за його словами, розрахунок в національних валютах буде значно спрощено, якщо в СНД з'являться взаємні котирування валют.
"Зараз ці котирування здійснюються через третю валюту - долар-євро", - сказав він, відзначивши, що в результаті котирування є "дещо умовними". "Якщо центробанк встановлює курс до рубля, він, як правило, офіційний, не ринковий. Це ускладнює реальну оцінку товарів", - пояснив Кудрін.
У свою чергу, голова виконавчого комітету, виконавчий секретар Сергій Лєбєдєв повідомив, що під час зустрічі було прийнято рішення продовжити роботу експертної групи центральних банків СНД по вивченню питання використання національних валют.
Кудрін відзначив, що головним акцентом зустрічі було питання про поліпшення взаємної торгівлі і посилення фінансового сектора, у тому числі за допомогою фінансових ресурсів міжнародних організацій, антикризового фонду ЄврАзЄС, а також за допомогою розміщень на міжнародних ринках.
За його словами, ситуація на фінансових ринках в країнах СНД зараз в цілому благополучна, банківський сектор впорався з кризою. "І зараз наша турбота - кредитування реального сектора економіки", - сказав він.
Глава Мінфіну РФ також повідомив, що сторони підготували угоду про обмін досвідом в частині використання національних валют у взаємній торгівлі. "Такий досвід є: в Росії з Китаєм, з Білорусією, є інструмент, який використовували Білорусія і Китай у взаєминах. Ми домовилися про узагальнення цього досвіду і до середини цього року проведемо спеціальну нараду", - сказав О.Кудрін, відзначивши, що в цій нараді візьмуть участь представники центральних банків країн-учасниць СНД.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас