"Ъ": Нацбанк наростив резерви без допомоги МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нацбанк наростив резерви без допомоги МВФ

Кредит&Депозит
2593
Міжнародні валютні резерви Нацбанку в березні зросли на $1,38 млрд і перевищили $25 млрд. Це означає, що Нацбанку вдалося вперше з вересня 2008 року збільшити резерви не за рахунок траншів МВФ, як, наприклад, в травні і липні минулого року, а за рахунок операцій на міжбанку. "Сьогодні (31 березня. - ред.) НБУ купив на міжбанку $83 млн. Таким чином, валютні резерви вже складають $25,125 млрд. Рік тому вони складали $25,527 млрд. Як бачимо, резервна позиція Нацбанку за останні 12 місяців залишилася стабільною, незважаючи на всі виклики", - сказав керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький агентству "РБК-Україна". В цілому, в березні регулятор викупив рекордну з початку кризи суму - $1,57 млрд. Менш значне зростання резервів викликане курсовою переоцінкою валют в портфелі НБУ.
Завдяки скупці валюти минулого місяця Нацбанк не допустив різкої ревальвації гривні - курс долара на міжбанку протягом місяця залишався стабільним. Гривня зміцнилася мало - з 7,96-7,99 грн/$ до 7,92-7,925 грн/$. На думку банкірів, активність центробанку, викликана значним припливом валюти, збережеться на нинішньому рівні. "Нацбанк продовжуватиме купувати валюту. На ринку надлишок пропозиції, тому що довіра населення зростає завдяки стабільності і припливу коштів нерезидентів, - вважає заступник голови правління 'Дочірнього банку Сбербанку Росії' Дмитро Золотько. - Швидше за все в квітні приплив інвестицій триватиме, і Нацбанк виходитиме на ринок з покупкою. Курс долара очікується не нижче 7,85 грн."
Зміна політики регулятора залежатиме від макроекономічної ситуації в країні. "Всі чекають прийняття держбюджету, і поки можна лише здогадуватися про розмір дефіциту бюджету і джерела його фінансування", - сказав Золотько.
"Президентські вибори минули, уряд призначений, ситуація в країні стабільна. Це все поступово заспокоює ринок. Проте в нашій країні можливо все що завгодно, тому прогнозувати, що буде далі, дуже складно, - відзначає начальник казначейства одного з найбільших банків. - У квітні-травні курс валюти залишиться таким же, зміни почнуться восени. До того часу Нацбанк прагнутиме наростити резерви".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас