Присяжнюк вчить заощаджувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Присяжнюк вчить заощаджувати

Аграрний ринок
280
В подальшому новоспечений глава аграрного міністерства Микола Присяжнюк закликає аграріїв просити менше допомоги від держави. Натомість він готовий ослабити "ручне" управління галуззю.
Аграрна політика нового міністра, за його власними словами, буде економною і ринковою. "Ми не збираємося змушувати аграрний бізнес розвиватися в якомусь напрямі, але стимулюватимемо пріоритетні для країни галузі - рослинництво, свинарство і молочне тваринництво", - сказав журналістам глава МінАПК Микола Присяжнюк. Чиновник має намір почати реформу галузі, яка виведе агросектор на новий рівень конкурентоспроможності, дозволить знизить собівартість виробництва. За задумом держменеджера, найкращий шлях - зробити аграрний бізнес в Україні незалежним від дотацій і субсидій. "У кризу лише АПК показав свою спроможність на світових ринках, значить, ми маємо потенціал. Тому кожна виділена бюджетна гривня повинна стати стимулюючою. Час покінчити із практикою дармових грошей агрогосподарствам", - вважає він, бо, за його витонченим визначенням, "шара розміру не має".
Свої слова агрокерівник підкріпив цифрами. Спеціально для "i" він повідомив, що бюджетна підтримка галузі цього року складе 17 млрд. грн., що не так багато. Нагадаємо, лише на посівну кампанію сільгоспвиробники просили в держави не менше 24 млрд. грн. "Ця сума включає вже виділені кошти в першому і другому кварталах. Ми впевнені, що вона реальна, оскільки прем'єр-міністр і міністр фінансів нам її підтвердили", - сказав міністр. Лише у бюджеті-2011 АПК, як приоритена галузь, отримає підтримку на рівні 5% витратної частини бюджету, сподівається пан Присяжнюк.
В поточному році увагу міністерства буде прикуто до фермерського бізнесу. В Україні налічується 42 тис. фермерських господарств. Їх заохочуватимуть до вирощування зернових культур, м'яса і збільшення надоїв молока. Асоціація фермерів і землевласників не стала тягнути із пропозиціями про підтримку сектора. "Ми сподіваємося отримати з держбюджету-2010 більше 6 млрд. грн., на виконання закону про фермерські господарства - 500 млн. грн., на підтримку обслуговуючих сельгоспкооперативів - 632 млн. грн., на консультаційну службу - 15 млн. Також, на наш погляд, необхідно передбачити 3-5 млрд. грн. на потреби Аграрного фонду", - розповів "i" глава асоціації Іван Томич. Нагадаємо, загальнодержавний кошторис на поточний рік, за словами прем'єр-міністра Миколи Азарова, буде затверджений в травні.
Вирішення проблем, що накопичилися, з невідшкодованим ПДВ чекають від МінАПК і зернотрейдери. Загальна сума заборгованості держави за цією статтею становить близько 5 млрд. грн., що стало причиною падіння експорту майже удвічі в лютому. Ця тенденція зберігається і тепер. У Кабміні вирішили, що погашення боргу буде здійснено через Аграрний фонд. Це практика, запроваджена урядом екс-прем'єра Юлії Тимошенко, вочевидь, припала до смаку і регіоналам.
"Аграрному фонду буде виділено 1 млрд. 300 млн. грн. на погашення ПДВ зернотрейдерам. Згодом для вирішення цієї проблеми Кабмін планує випустити цінні папери, оскільки поточна ситуація з невідшкодованим ПДВ обтяжлива для економіки, впливає на переговори з МВФ, а також ставить нас в незручне становище в переговорах з інвесторами. Думаю, це питання буде вирішене не пізніше за квітень-травень", - повідомив "i" Микола Присяжнюк. В Українській зерновій асоціації (УЗА) позитивно оцінили ініціативи чиновників. "Це нормальне економічне рішення, якого ми давно чекаємо. Виділення коштів Аграрному фонду стимулюватиме як виробників, так і трейдерів до посилення експорту", - вважає президент УЗА Володимир Клименко. Він не уточнив, як у зв'язку з цим рішенням зміниться динаміка експорту зернових культур.
За даними аграрного міністерства, агропромисловий комплекс виробив в 2009 р. валової продукції на суму 110 млрд. грн., заплатив до бюджетів всіх рівнів 20 млрд. грн. і фактично став складовою галуззю бюджету. За це міністр Микола Присяжнюк назвав її пріоритетною для країни і повідомив, що віднині 45% бюджетних коштів виділятимуться аграріям на безповоротній основі.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас