Литвицький: Зниження інфляції - кращий інструмент підтримки експортерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Зниження інфляції - кращий інструмент підтримки експортерів

Казна та Політика
329
Кращим інструментом для підтримки експортерів в економічних умовах, що склалися, є зниження інфляції. Таку думку висловив РБК-Україна керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.
"Експорт зараз зростає в двозначному вимірі. Торік він падав в двозначному вимірі. Навіть із врахуванням низької порівняльної бази - ми бачимо висхідний тренд. Проте ті, хто розуміє комбінацію чинників економічного зростання, і стежить за нею, тим зрозуміло, що для підтримки економічного зростання важлива не лише позитивна динаміка експорту, але важливе також посилення купівельної активності усередині країни. А для цього важлива курсова стабільність і низька інфляція. До того ж, роль курсового чинника в підтримці експортерів - всього декілька відсотків. Успішність експортоорієнтованого бізнесу в набагато більшій мірі визначається світовим попитом. Й експортерам зараз важлива не стільки номінальна девальвація гривні, скільки зниження інфляції усередині країни", - пояснив він.
Литвицький також зазначив, що зміцнення гривні, яке останнім часом спостерігається на міжбанківському валютному ринку, і супроводиться щоденною покупкою доларів Національним банком, не робить негативного впливу на експортерів. Оскільки раніше спостерігалося зниження реального ефективного обмінного курсу гривні, чим сформувався певний "запас для курсової протекції експортерів". "Реальний ефективний обмінний курс в лютому 2010 р. до лютого 2009 р. девальвував на 3,3%. А якщо порівняти з 2001 р., то девальвація РЕОК склала 18,8%. Отже запас для курсової протекції експорту є достатнім", - резюмував Литвицький.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас