"Північний потік" за рахунок відсотків подорожчав на 1,4 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Північний потік" за рахунок відсотків подорожчав на 1,4 млрд євро

Енергетика
516
Будівництво газопроводу "Північний потік" подорожчало на 1,4 млрд євро. Газета "Відомості" стверджує, що загальна вартість проекту складе 8,8 млрд євро.
Представник Nord Stream AG, оператора проекту "Північний потік", повідомив виданню, що кошторис проекту не змінився, а додаткові 1,4 млрд євро - це відсотки і комісії з кредитів на трилітній період будівництва.
16 березня Nord Stream залучив кредит на 3,9 млрд євро на початок будівництва газопроводу, а в кінці 2010 року планує залучити ще 2,5 млрд євро для фінансування другої черги будівництва трубопроводу.
Загальні витрати на "Північний потік" з пропускною спроможністю в 55 млрд кубометрів газу на рік в "Газпромі" оцінюють в 7,4 млрд. євро. При цьому акціонери Nord Stream проинвестируют до 30% від загальної вартості проекту.
Варто відзначити, що п'ять років тому проект оцінювався в 5 млрд. євро.
Тим часом, керуючий директор Nord Stream AG Маттіас Варніг повідомив журналістам, що обидві черги газопроводу "Північний потік" вийдуть на повну потужність в листопаді 2012 року.
"Ми чекаємо, що перша труба буде запущена в кінці 2011 року, друга - до 2012 року", - сказав він.
За його словами, обидві труби повинні запрацювати до листопада 2012 року.
Варніг відзначив, що в даний час зарезервовано 50% потужностей першої черги газопроводу, заявки на другу чергу ще не приймалися.
Акціонерами Nord Stream AG є російський "Газпром" - 51% акцій, німецькі Wintershall Holding і E.ON Ruhrgas - по 20% акцій, а також нідерландська Gasunie - 9% акцій. До квітня поточного року до проекту планує приєднатися французька GDF Suez з часткою 9%.
Газопровід Nord Stream протяжністю близько 1,2 тис. км - принципово новий маршрут експорту російського газу в Європу. Газопровід буде прокладений по дну Балтійського моря від Виборга до Грайфсвальда (Німеччина).
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас