"Укртатнафта" продовжує відвантажувати "сурогатний" бензин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укртатнафта" продовжує відвантажувати "сурогатний" бензин

Енергетика
1294
Кременчуцький НПЗ (ЗАТ "Укртатнафта", Полтавська область) в січні 2010 року відвантажив споживачам 24,35 тисяч тонн компонентів автомобільних бензинів КБ-92 і КБ-95, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" інформоване джерело на ринку із посиланням на дані "Укрзалізниці".
Зазначається, що "Укртатнафта" відвантажила 20,24 тисяч тонн компонентів бензинів КБ-92, а також 4,11 тисяч тонн КБ-95. За його даними, в 2009 році завод відвантажив по залізниці 123,09 тисяч тонн даної продукції.
"Укртатнафта" почала виробництво компонентів автобензинів в жовтні 2009 року на основі технічних умов, розроблених для випуску некондиційної продукції на НПЗ "Галичина" (м. Дрогобич). За висновком Інституту споживчих експертиз (м. Київ): КБ-92 і КБ-95 мають серйозні відхилення із низки найважливіших експлуатаційних параметрів, ключовими з яких є знижене октанове число, підвищена частка сірки (у 4-5 разів вище за нормативи), незбалансований фракційний склад і втричі збільшені показники кислотності.
За словами директора інституту Юрія Чернобривца, використання бензинів такої якості веде до прискореного руйнування деталей і збільшує інтенсивність корозії поверхні металів двигуна і його випускної системи, підвищує ризики виникнення порушень в роботі двигуна, пов'язаних з утворенням парових пробок, збільшує втрати палива на випар, знижує характеристики потужності двигуна.
Компоненти шкодять не лише машинам і екології, але і держбюджету, оскільки обкладаються ставкою акцизу 20 євро за тонну, тоді як товарні бензини - 110 євро за тонну.
23 грудня 2009 року Кабінет міністрів прийняв постанову, якою анулював дію технічних умов на випуск компонентів бензину. Проте постанова до цих пір не підписана прем'єр-міністром Юлією Тимошенко.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас