Звільнення від російського інвестора врятувало Saab — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Звільнення від російського інвестора врятувало Saab

Фондовий ринок
1312
Американський концерн General Motors домовився про продаж шведського автовиробника Saab нідерландському виробникові елітних спорткарів компанії Spyker Cars.
Новий європейський автовиробник, який з'явиться після придбання за $400 млн. нідерландською Spyker шведської компанії Saab, отримає назву Saab Spyker Automobiles. Нідерландська Spyker заплатить за Saab $74 млн. і ще $326 млн. у вигляді привілейованих акцій компанії, яка з'явиться в результаті планованого злиття. Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) надасть покупцеві гарантований урядом Швеції кредит на EUR400 млн.
Угоду передбачається завершити до середини лютого. Якби угода не відбулась, General Motors ліквідовувала б Saab, яка була збитковою протягом 19 з 20 років, які вона знаходиться у складі General Motors. За деякими даними, активи Saab, включаючи заводи, устаткування і готівкові кошти зараз оцінюються в EUR1 млрд., а заборгованість - в EUR528 млн. Кошти, отримані від продажу Saab, дадуть можливість General Motors вже до червня виплатити власний борг перед американським урядом і зменшити його контроль.
За умовами операції, Spyker не зможе використовувати ноу-хау Saab для власних моделей. У покупця буде обмежене право на інтелектуальну власність Saab, її власником залишиться General Motors. Американці обіцяють поставляти деталі і навіть присилати власних фахівців, які можуть допомогти в доопрацюванні модельного ряду Saab настільки, наскільки така допомога буде потрібна новому власникові. Spyker отримає можливість використовувати, як і раніше, досить численні дилерські центри Saab і з економією купувати комплектуючі.
Продаж Saab став можливим лише тоді, коли покупець погодився реорганізуватися, викупивши близько 30% своїх акцій в одного з ключових інвесторів - глави "Конверс Груп" росіянина Володимира Антонова, який був співвласником Spyker. Компанії Spyker довелося позбавитися від російського інвестора, тому що такою була одна з ключових умов General Motors, велика частина якої знаходиться в державній власності США.
Позбавлення від російського інвестора дорого обійдеться Spyker. "General Motors вважала би за краще ліквідовувати Saab, ніж продавати її технології бізнесменові з Росії, боячись, що потім вони можуть бути перепродані. Готовність керівництва Spyker позбутися від важливого російського партнера на вимогу американського уряду, навіть якщо це дорого обійдеться компанії, показує, що російський ринок не цікавить нідерландців. Набагато важливіше отримати шанс на входження до числа брендів світової автомобільної галузі, що дає популярність Saab, збережена дилерська мережа та обіцянка підтримки від General Motors.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас