Ринок очікує від ФРС збереження низьких ставок на довгий час — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок очікує від ФРС збереження низьких ставок на довгий час

Фондовий ринок
324
Комітет із відкритих ринків (FOMC) Федеральної резервної системи (ФРС) США залишить незмінною базову відсоткову ставку в діапазоні 0-0,25% річних за підсумками засідання, яке відбудеться 26-27 січня, прогнозують аналітики, опитані закордонними ЗМІ.
Експерти також чекають, що комітет знов заявить, що утримуватиме ставку на "виключно низькому рівні" протягом "довгого часу".
Погіршення кон'юнктури фондових ринків минулого тижня, в результаті якого американські індекси за три дні втратили більше 5%, є нагадуванням, що безпрецедентні урядові заходи, які підштовхнули ралі в 2009 році, почнуть поступово скорочуватися цього року, пише The Wall Street Journal. І враховуючи, якими грандіозними і глобальними були ці стимул-реакції, просте підвищення відсоткових ставок в США навряд чи стане позитивним чинником для ринків.
Багато експертів задаються питанням, в якій мірі відновлення фондових ринків обумовлене поліпшенням фундаментальних чинників і в якій - заходами стимулювання. Деякі аналітики упевнені, що хороші прогнози відносно корпоративних прибутків підтримають американські акції.
Погляд в минуле не додає настрою оптимістам: після збільшення вартості грошей в США в березні 1988 року за наступні два місяці S&P 500 впав на 6,7%, а після аналогічних подій в лютому 1994 року - на 8,7%. За три місяці після підвищення ставки ФРС в червні 1999 року значення індексу опустилося на 7,6%.
Однак віце-президент із фінансових досліджень MF Global Нік Калівас вважає, що якщо exit strategy піде добре і ФРС на цій хвилі натякне на помірне підвищення ставок, то на дорозі фондового ринку з'явиться лише "лежачий поліцейський", який уповільнить рух і не більш того.
"Підвищення ставки ФРС на 25 або 50 базисних пунктів не є важливою подією", - вважає Калівас. Проте "в якомусь сенсі воно може призвести до того, що люди побачать міцність економіки", а це у свою чергу створить сприятливий фон для ринку акцій, додав він.
За даними опитування майже 70 аналітиків, базова відсоткова ставка в США залишатиметься на поточному рівні до листопада 2010 року, а потім ФРС почне її підвищувати. Середні очікування більше 50 експертів на кінець цього року становлять 0,75% річних.
При цьому середній прогноз 47 фахівців на кінець першого кварталу 2011 року для вартості грошей становить 1,25%, другого кварталу - 1,75% і третього кварталу - 2,25% річних. Опитування проводилось агентством Bloomberg з 5 по 12 січня.
Американський Центробанк утримує ставку в цільовому діапазоні від 0% до 0,25% річних з грудня минулого року. У 2008 році ставка знижувалася 7 разів.
Для порівняння: базова ставка Європейського центрального банку в даний час становить 1% річних, Банку Англії - 0,5% річних, Банку Японії - 0,1% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас