"Еліта-центр" прописався в суді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Еліта-центр" прописався в суді

Нерухомість
1027
Печерський суд Києва вчора взяв до розгляду кримінальну справу, порушену відносно Олександра Шахова, підозрюваного в організації афери "Еліта-центру". Під час попередніх слухань представники обдурених інвесторів звернулися до суду з проханням направити справу на додаткове розслідування і об'єднати в єдине провадження всі кримінальні справи, порушені у розслідуванні діяльності "Еліта-центру". Суд відмовив потерпілим, але вони не втрачають надії, що їх прохання буде задоволене в процесі подальшого розгляду справи.
Вчора в Печерському суді Києва почався розгляд кримінальної справи, порушеної відносно 37-річного громадянина Російської Федерації Олександра Шахова, який діяв в Україні під прізвищем Волконський. Він підозрюється в організації найбільшої афери на ринку нерухомості, пов'язаної з діяльністю групи компаній "Еліта-центр".
Олександру Шахову висунуто звинувачення за ч. 1 ст. 255 КК ("створення злочинної організації"), ч. 5 ст. 191 ("привласнення або заволодіння майном громадян у особливо великих розмірах шляхом використання службового становища"), ч. 3 ст. 209 ("легалізація коштів, отриманих незаконним шляхом у особливо великих розмірах"), ч. 2 і 3 ст. 358 ("підробка документів, здійснена за попередньою змовою, і використання свідомо підробленого документа"). Якщо провина Олександра Шахова буде доведена, йому загрожує до 15 років позбавлення волі. Нагадаємо, 16 березня 2009 року Шевченківський районний суд Києва засудив одного із співзасновників групи компаній "Еліти-центру", Ігоря Циганка, до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна.
Афера на ринку нерухомості, пов'язана з діяльністю "Еліта-центру", була виявлена на початку 2006 року. Організація продавала неіснуючі квартири у незакінчених новобудовах. Деякі з них перепродавалися різним власникам більше чотирьох разів. В результаті потерпілих виявилися близько 1,5 тис. громадян, а загальна сума, отримана шахраями, оцінюється приблизно в 400 млн грн. За попередньою інформацією, організатором афери є Олександр Шахов, який 15 жовтня 2007 року був затриманий в міжнародному аеропорту Женеви, а 9 жовтня 2008 року - екстрадійований з Швейцарії до України.
Попередні слухання почалися о 14.00. Підсудний в залі суду відсутній - за словами його адвокатів, це було викликано "міркуваннями безпеки". В той же час на засідання прийшло близько сотні потерпілих від афери. Через що "у зв'язку з відсутністю вільних місць" до зали не пустили журналістів.
На початку засідання представник потерпілих Василь Жовновський звернувся до суду з клопотанням направити справу на додаткове розслідування. На думку адвоката, кримінальні справи, порушені за результатами розслідування діяльності "Еліта-центру", мають бути об'єднані в одне провадження. "Всі винні повинні знаходитися на одній лаві підсудних. Зараз одні і ті ж свідки, проходять із різних справ, надають різні свідчення, і цим користується захист обвинувачених", - пояснив Жовновський. Він уточнив, що йдеться про справи, порушені відносно інших топ-менеджерів "Еліта-центру" - Андрія Терентьєва і Єгора Шестака, а також "певних посадових осіб". "Там чиновники київської мерії, які ставили підписи, касири, що приймали гроші", - сказав Василь Жовновський, відмовившись при цьому назвати прізвища.
Суддя Олег Білоцерківець знайомився з матеріалами справи більше півтора години, після чого в клопотанні потерпілим відмовив, не виявивши для направлення справи на додаткове розслідування достатніх підстав. Розгляд справи по суті призначений на 11 лютого. Крім того, суддя заборонив проводити в залі суду фото- і відеозйомку. Василь Жовновський вважає, що це рішення може стати підставою для відмови всім журналістам в допуску на процес. "Суддя ставиться до цієї справи формально", - сказав він. Проте Жовновський зазначив, що в суду ще буде надано можливість направити справу на додаткове розслідування в процесі її подальшого розгляду.
Захисники Олександра Шахова спілкувалися з пресою неохоче. "Я вважаю, що провина мого клієнта слідством не доведена. Оцінювати результати засідання рано, оскільки воно лише попереднє", - заявив один з адвокатів обвинуваченого.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас