Маніпуляції подорожчають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Маніпуляції подорожчають

Фондовий ринок
724
Держкомісія із цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) почала перевірку фондової біржі "Перспектива", аби виявити факти маніпулювання котируваннями цінних паперів. Довести маніпуляцію складно, до того ж до цих пір за це не були передбачені конкретні санкції, говорять учасники ринку. Втім, ДКЦПФР вже найближчими днями отримає право штрафувати за маніпуляції на 850 тис. грн., що зменшить кількість порушень на ринку, переконані торговці.
Маніпулювання цінними паперами стане витратним для фондових бірж і торговців. Як стало відомо Комерсант-Україна, Міністерство юстиції 14 січня зареєструвало рішення ДКЦПФР №1196 про зміну "Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів і вживання санкцій". Документ вперше дозволяє регулювальникові штрафувати юридичних осіб на суму 10-50 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів (170-850 тис. грн.), або до 150% від прибутку (надходжень), отриманого в результаті "маніпулювання цінами під час проведення операцій з цінними паперами".
Досі законодавство містило лише визначення "маніпулювання" і право державного представника на фондовій біржі "припиняти торги в разі виявлення ознак маніпулювання під час проведення торгів". Нові санкції, схвалені Мін'юстом, набудуть чинності до кінця січня. У ці ж дні завершиться перевірка біржі "Перспектива", яку учасники ринку підозрюють в маніпулюванні, - в останні дні грудня на майданчику різко знизилися ціни на акції Єнакіївського меткомбінату порівняно з іншими біржами.
Голова ДКЦПФР Сергій Петрашко зазначив, що комісія за два тижні вивчить міру відповідальності біржі і торговців. "Якщо два торговці провели купівлю-продаж за заниженими цінами, то перевірка покаже, хто і як відповідатиме", - сказав він. Як заявив держпредставник на "Перспективі" Олексій Тарасенко, у нього не було підстав припиняти торги.
Серед компаній, що торгували на біржі, учасники ринку назвали співзасновника "Перспективи" компанію КУБ. Керівник КУБа Костянтин Шевчук на питання про участь в операціях відповів: "Я не можу розкривати всі свої комерційні операції". Глава біржової ради "Перспективи" Едуард Мілюшко підтвердив, що з минулого тижня ДКЦПФР присилає запити з проханням вказати ціни паперів на певні дати. "Біржа ні положення комісії, ні власні правила не порушила. І торговці теж не порушили. Немає чіткого визначення, що відноситься до 'маніпуляцій'. Для цього потрібно змінити нормативну базу", - упевнений Мілюшко.
На думку гендиректора ІК Concorde Capital Ігоря Мазепи, зараз украй складно довести, що дії торговця цінними паперами є маніпулюванням. Втім, якщо регулювальник застосує до порушників нові санкції, їх можна буде оскаржити в суді, оскільки нормативні акти не мають зворотної сили, за винятком пом'якшення відповідальності, вважає старший партнер юрфірми "Ільяшев і партнери" Роман Марченко. "Повинні застосовуватися санкції, які існували на момент здійснення протиправних дій, а не на момент винесення ухвали про те, що ці дії були порушенням", - стверджує партнер юрфірми Astapov Lawyers Олег Мальський.
Понести покарання зможуть майбутні порушники. "Тепер у порушників з'явилися додаткові ризики і, швидше за все, маніпулювати стане дорожче", - додав пан Мазепа. "Такі штрафи можуть зупинити багато учасників ринку від спроб заробити на маніпулюванні", - зазначив президент інвестфонду "Амадеус-індекс ПФТС" Михайло Ройко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас